Maďarská MOL může převzít pumpy Agip, rozhodl Brusel

Agip (ilustrační foto)

Agip (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Notafly via Wikimedia

Evropská komise nemá námitky proti převzetí firmy ENI v Česku, na Slovensku a v Rumunsku maďarskou ropnou společností MOL. Obchod prý neohrožuje konkurenční prostředí, neboť dál bude existovat tlak ze strany dalších účastníků trhu.

MOL akvizicí, která byla oznámena letos v květnu, získá síť čerpacích stanic Agip, v ČR celkem 208. Po převzetí bude muset maďarská MOL nadále čelit konkurenčnímu tlaku z jedné strany velkých celoevropských hráčů, z druhé strany malých čerpacích stanic, míní Evropská komise.

Maloobchodní síť MOL transakcí vzroste na téměř 2000 čerpacích stanic v 11 zemích středí a jihovýchodní Evropy, uvedla firma v květnu v tiskové zprávě.

Na Slovensku se maloobchodní síť firmy po koupi 41 čerpacích stanic Agip rozšíří na 253 čerpacích stanic. V Rumunsku bude MOL po integraci 42 stanic Agip provozovat 189 čerpacích stanic.

Skupina MOL působí ve více než 40 zemích světa a zaměstnává téměř 29 tisíc lidí. Provozuje čtyři rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku.

MOL chce v Česku nakupovat další benzinky