Madeta vydělala o třetinu méně, koncentrace výroby pokračuje

Madeta

Madeta Zdroj: ctk

Jedničce na tuzemském mlékárenském trhu, společnosti Madeta, klesl v loňském roce čistý zisk meziročně o více než třetinu na 44,8 milionu korun. Tržby loni mírně stouply o čtyři procenta na 5,06 miliardy korun. Společnost i přes pokles zisku považuje loňský rok za úspěšný.

„Nadále probíhá restrukturalizace celé společnosti, odprodej zbytných aktiv a koncentrace výroby. Vytváříme předpoklad pro snížení nákladů všeho druhu, a tím i vytváření vyšších zisků v příštích obdobích,“ uvedl generální ředitel a majitel Madety Milan Teplý ve výroční zprávě.

Madeta měla ještě loni šest výrobních závodů, letos ale na konci června jeden z nich, v Prachaticích, uzavřela. V budoucnu ve výhledu několika let čeká podobný osud ještě další dva závody, v Řípci a Pelhřimově. Poté zůstanou firmě závody v Jindřichově Hradci, Českém Krumlově a Plané nad Lužnicí.

Společnost si od toho slibuje snížení nákladů souvisejících s rušenými staršími provozy a zvýšení efektivity výroby. Loni měla skupina Madeta v průměru 1605 zaměstnanců, tedy asi o pět procent méně než předloni. Do budoucna se s rušením závodů tento počet zřejmě dále sníží.

Milan Teplý: Nikde v Evropě se neodevzdal trh řetězcům jako v Česku

Dvojka na tuzemském mlékárenském trhu, olomoucká Olma ze skupiny Agrofert, loni dosáhla čistého zisku 56 milionů korun. To je nejvíce nejen od roku 2009, kdy se stala součástí agrochemického impéria miliardáře Andreje Babiše, ale podle dostupných údajů také od roku 1995.