Malina může pokračovat v reorganizaci. Do hry vstupuje čínská firma s vazbami na stát

Energetický Holding Malina.

Energetický Holding Malina. Zdroj: Malina

Malina dostala další šanci. Věřitelé zkrachovalého dodavatele domácích fotovoltaických elektráren rozhodli o pokračování reorganizace zadlužené firmy. Tuto cestu řešení úpadku podpořil i insolvenční správce.

Energetický Holding Malina v předchozích měsících přiznal problémy se zajištěním zakázek. Vedení společnosti proto na začátku května podalo návrh na insolvenci, v něm uvedlo závazky za zhruba 1,4 miliardy korun. Podnik následně v červnu oznámil, že má rozpracováno přibližně 1500 zakázek, které hodlá dokončit. U dalších 2200 projektů naopak práce zatím nezahájil.

Firma musí vypracovat reorganizační plán a sehnat investory. „V rámci reorganizace je možnost, že by velkému množství věřitelů byly práce dodělány,“ řekl insolvenční správce Rudolf Vinš. Podle něj byla schůze úspěšná. V případě reorganizace může být investorem i čínská firma GoodHao.

Nový investor z Číny

Novým investorem zadluženého Energetického Holdingu Malina by se mohla stát čínská společnost GoodHao. Ta chce vstoupit do insolvenčního řízení s Malinou, přičemž nabízí dodání materiálu a vyrovnání s věřiteli. Vstup čínské firmy je součástí reorganizace, kterou navrhuje vedení Maliny. 

Pro společnost GoodHao, která funguje s podporou čínských státních fondů, by Malina byla první akvizicí v Česku. O jejím vstupu v posledních měsících jednal většinový majitel zadlužené firmy Cyril Regner. „Máme za sebou řadu náročných jednání. Jsem velmi rád, že se pro Malinu podařilo získat silného investora, který předložil konkrétní nabídku, jak může zákazníkům i firmě pomoci překonat současné problémy,“ uvedl Regner.

Čínská společnost deklarovala, že je připravena zajistit dodávky zboží všem klientům. “Jsme okamžitě připraveni podat nabídku na dodávku zboží a zvažujeme i další cesty, jak pomoci Malině překlenout toto náročné období,„ doplnil předseda představenstva GoodHao Wang Čcheng-luo.

O tématu jsme psali:

Malina se do finančních problémů dostala během solárního boomu, kdy nezvládala dokončit nabrané zakázky. Nové klienty pak nadále přijímala, kvůli čemuž se počet nedodělaných elektráren nadále zvyšoval. S cashflow nepomohly ani zálohy, které od klientů firma vybírala. 

Finanční problémy Maliny vyplavaly na povrch na sklonku roku. Od té doby se jen stupňovaly, až ji nakonec zcela paralyzovaly. Firma dluží nejen bývalým pracovníkům a klientům, ale také obchodním partnerům. 

Firma vznikla na konci roku 2021, kdy rostly ceny energií a majitelé se začali stále více zajímat o možnosti instalovat fotovoltaické panely na rodinné domy. Malina vsadila na agresivní marketing, nakupovala reklamu, mimo jiné se loni v červenci stala generálním partnerem fotbalového klubu Bohemians Praha 1905. Na konci roku 2022 také nabízela platit klientům za teoreticky vyrobenou elektřinu už od chvíle, kdy podepíší smlouvu.