Malina je v úpadku. Soud vybral insolvenčního správce

Energetický holding Malina nezvládl své finanční problémy.

Energetický holding Malina nezvládl své finanční problémy. Zdroj: Pixels

Energetický holding Malina je v úpadku. Rozhodl tak Městský soud v Praze poté, co skupina na sebe podala minulý týden sama návrh na insolvenci. Věřitelům běží dvouměsíční lhůta na přihlášení pohledávek. Informaci o úpadku firmy jako první přinesly Seznam Zprávy s tím, že soud zároveň určil insolvenčního správce Maliny. 

O dalším osudu Maliny, která měla za cíl stát se lídrem v dodávkách střešních solárních elektráren, se rozhodne 29. srpna, na kdy soud svolal schůzi věřitelů. Sama firma navrhuje reorganizaci.

Insolvenčním správcem firmy bude společnost Insolvenční agentura, která má povolení řešit velké úpadky, takto mediálně sledovanou insolvenci ale ještě neřídila.

Malina se do finančních problémů dostala během solárního boomu, kdy nezvládala dokončit nabrané zakázky. Nové klienty pak nadále přijímala, kvůli čemuž se počet nedodělaných elektráren nadále zvyšoval. S cashflow nepomohly ani zálohy, které od klientů firma vybírala. 

Vedení společnosti se rozhodlo pro insolvenci na základě doporučení týmu externích poradců. Ten v Malině podle vydané tiskové zprávy splnil úkoly, které dostal od vedení společnosti, připravil audity a soubor doporučení pro další změny a tím jeho činnost ve firmě skončila. 

„Snažíme se vyřešit problémy, které v Malině vznikly. Zjistili jsme, že manažersky nebyla společnost vedena dobře. Rozhodli jsme se podat návrh na povolení reorganizace společnosti. Je to cesta, jak se nám podaří udržet společnost v chodu a umožnit maximální možné uspokojení věřitelů a dodělat všechny zakázky zákazníků. Reorganizace nám pomůže fungovat podle předem schváleného plánu pod dohledem insolvenčního soudu a insolvenčního správce,“ řekl k situaci Jan Urban, předseda představenstva.  

Druhou variantou, která Malině hrozí v případě, že reorganizace nebude schválena věřiteli, je podle Urbana konkurz. V takovém případě by podle tiskové zprávy došlo k ukončení činnosti společnosti a majetek i skladové zásoby budou rozprodány.

„S ohledem na velký počet věřitelů hrozí v tomto případě riziko, že se instalace nedokončí a zákazníci dostanou zpět jen velmi malou část peněz, které zaplatili. Proto považujeme reorganizaci na základě schváleného reorganizačního plánu za lepší variantu pro další řešení problémů společnosti,“ píše se dále ve zprávě.

Jak server E15 napsal minulý čtvrtek, zklamané zákazníky Maliny už delší dobu přebírá konkurence, například ČEZ nebo Solar Power. Desítky klientů už s nimi podepisují nové smlouvy a další desítky tuto možnost zvažují. 

Finanční problémy Maliny vyplavaly na povrch na sklonku roku. Od té doby se jen stupňovaly, až ji nakonec zcela paralyzovaly. Firma dluží nejen bývalým pracovníkům a klientům, ale také obchodním partnerům. Policie jí podle Seznam Zpráv také zajistila půl milionu korun kvůli možné trestné činnosti. 

Celkové závazky firmy dosahují výše 1,4 miliardy korun, přičemž na účtu má  společnost podle necelých 12 milionů korun. Zásoby skupiny činí 438 milionů korun a loňská ztráta 186 milionů.