Maroko spouští první část největší solární elektrárny světa

Solární elektrárna Ouarzazate

Solární elektrárna Ouarzazate Zdroj: Svetova banka

Maroko uvedlo do provozu první část solární elektrárny Ouarzazate. Ta po svém dokončení bude zásobovat elektřinou přes milion lidí a s výkonem 580 megawattů se stane největší elektrárnou svého druhu na světě. Maroko chce do roku 2030 pokrýt obnovitelnými zdroji většinu své spotřeby elektřiny.

Pro Maroko je stavba elektrárny velkou událostí. První část pojmenovanou Noor 1 slavnostně spustí král Muhammad VI., který zároveň položí základní kámen druhé fáze projektu Noor 2. Dokončená část elektrárny pokryje denní spotřebu 650 tisíc lidí žijících v okolí.

„Pro Afriku je to velmi významný projekt,“ prohlásila Mafalda Duarte, manažerka Klimatických investičních fondů Světové banky. Ty do projektu v celkové hodnotě 9 miliard dolarů vložily 435 milionů dolarů.

Jako metropole

Elektrárna na okraji Sahary dosáhne po dokončení v roce 2018 stejné rozlohy jako metropole země Marrákéš. První část elektrárny dosahuje výkonu 160 MW, po dokončení celého projektu se toto číslo téměř zečtyřnásobí.

Maroko chce už za čtyři roky vyrábět prostřednictvím obnovitelných zdrojů 42 procent elektřiny. Země na podzim hostí klimatickou konferenci OSN, na které hodlá představit svůj plán zvýšit do roku 2030 podíl obnovitelných zdrojů na 52 procent.

Elektřina zlevní

Rozvoj obnovitelných zdrojů má mít dopad i na ceny elektřiny. Pokud vláda vybuduje solární elektrárny o výkonu pět gigawattů, ceny elektřiny by podle Klimatických investičních fondů klesly o 14 procent. Pokud se rozsáhlé marocké plány stanou skutečností, část vyprodukované energie by měla zamířit do Evropy a také na Arabský poloostrov.

Marocká elektrárna měla být původně součástí rozsáhlého projektu Desertec, zaměřeného na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů v nejvýhodnějších lokalitách napříč Evropou a severní Afrikou a jejím následné distribuci do oblastí, kde jsou pro výrobu z obnovitelných zdrojů méně příhodné podmínky. Z projektu ale po řadě zdržení a nenaplněných finančních slibů předloni vycouvali poslední investoři.

Elektrárna Ouarzazate