Medveděv slibuje: Nechte nás dostavět Temelín a získáte přes 150 miliard

Petr Nečas, Dmitrij Medveděv

Petr Nečas, Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Investice ve výši až šest miliard eur (až 156 miliard korun) získá podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva český průmysl, pokud v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín zvítězí nabídka rusko-českého konsorcia. Medveděv to dnes řekl v Moskvě po setkání se svým českým protějškem Petrem Nečasem.

Předseda ruské vlády před novináři vyjádřil své přesvědčení, že rozhodnutí o vítězi temelínského tendru bude „transparentní a objektivní“. Nečas po schůzce se svým ruským protějškem prohlásil, že takové ujištění Medveděvovi dal.

„Výběrové řízení proběhne transparentně a nejlepší nabídka vyhraje,“ řekl předseda české vlády.

„Pokud se nám podaří prokázat solidnost naší nabídky, pak české společnosti získají významné zakázky v hodnotě do šesti miliard eur,“ prohlásil Medveděv. Ruská strana podle něj počítá s tím, že rozhodnutí padne na základě objektivní úvahy.

Westinghouse: Rusové nedodržují pravidla

Konkurenta v dostavbě Temelína, americký Westinghouse, postup Rusů rozladil. „Westinghouse nebude komentovat údajné nabídky na ruské investice výměnou za úspěch v tendru na rozšíření Temelína. Takové postupy jsou v rozporu s pravidly hospodářské soutěže v Česku i v EU a navíc nemají nic společného s požadavky tendru, jehož cílem je vybrat nejbezpečnější a nejefektivnější jadernou elektrárnu,“ reagoval na Medveděvovo vyjádření Mike Kirst, evropský viceprezident japonsko-americké společnosti Westinghouse, která se rovněž uchází o dostavbu Temelína. „Westinghouse je přesvědčen, že v rámci tohoto tendru podal velice kvalitní nabídku a věří, že s ní zvítězí,“ dodal Kirst.

O dostavbu jihočeské jaderné elektrárny nyní mají zájem rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a japonsko-americká společnost Westinghouse. Zájemci o dostavbu nyní dokončují své cenové nabídky. Ve prospěch „své“ firmy pravidelně lobbují významní politici z Ruska i Spojených států.

Společnost ČEZ, vlastník Temelína, chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Český ministr financí Miroslav Kalousek ale nedávno dostavbu zpochybnil. Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní činí 2000 megawattů.

Nečase na ruské cestě provází ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a také velká delegace podnikatelů, kteří chtějí s ruskými partnery uzavřít několik kontraktů za miliardy korun, mj. čtyři velké kontrakty v Petrohradu a jeden v Jekatěrinburgu. Podle Svazu průmyslu a dopravy se návštěvy zúčastní na 80 zástupců českých firem, které podnikají mimo jiné v oblasti strojírenství, energetiky, chemie, petrochemie, dopravy, úpravy vod, těžby a zpracování ropy, stavebnictví, elektrotechniky a zdravotnictví.

Premiér Nečas a ministr Kuba na státní návštěvě v RuskuPremiér Nečas a ministr Kuba na státní návštěvě v Rusku|CTK/APČeská delegace na návštěvě Ruska

Zahraniční obchod mezi Českem a Ruskem v posledních letech roste. Podle nedávného vyjádření ministra Kuby má český vývoz do Ruska velký potenciál růstu, i když zatím do této země míří jen malá část celkového exportu.

Vládní stroj se stále opravuje

Premiér Nečas bude ve své cestě po Rusku pokračovat v letadle spolu s podnikateli. Vládní speciál, kterému v neděli cestou z Prahy do Moskvy prasklo sklo v pilotní kabině, totiž stále není opraven. Podle mluvčího vlády Jana Hrubeše nebyl program několikadenní cesty změněn, s opraveným letadlem se zatím počítá alespoň pro cestu delegace zpět do České republiky.

Airbusu A319 s premiérem na palubě asi v polovině letu do Moskvy praskla vrchní krycí vrstva skla jednoho z oken v pilotní kabině. Piloti se nejprve chystali na nouzové přistání, nakonec ale stroj druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě. Nikomu se nic nestalo.

České firmy mohou dokončit Temelín v podstatě samy

Za Temelín přijede orodovat i japonský premiér