Menšinoví akcionáři ČEZ znovu kritizují vedení firmy, vadí jim politické rozhodování

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Minoritní akcionáři energetického koncernu ČEZ v čele s analytikem a investorem Michalem Šnobrem nadále kritizují současné vedení energetické společnosti. Menšinoví podílníci se kvůli zlepšení komunikace s vedením firmy spojili dohromady, čímž dosáhli statutu kvalifikovaného akcionáře s více než jednoprocentním podílem. Sám Šnobr tento týden vyzval dozorčí radu firmy, aby přezkoumala kroky nejvyššího managementu. 

Nejnovější část sporů vyvolaly informace o chystaném dělení energetické společnosti, které se začalo projednávat na půdě poslanecké sněmovny a vlády. Poslanci na hospodářském výboru veřejně proklamovali, že ustanoví tým expertů, který bude státu v případě změn ve struktuře firmy radit.

Právě komunikace vedení ČEZ s politickými představiteli je přitom podle minoritních akcionářů problematická. Stát sice v energetickém gigantu vlastní většinový podíl, podle Šnobra ale firma kroky týkající se dělení s ostatními akcionáři vůbec neřešila. „Stát vystupuje jako subjekt soukromého práva, který má rovné postavení s ostatními akcionáři,“ píše Šnobr v žádosti adresované dozorčí radě, kde uvádí, že jakékoliv vynášení podobných informací třetím stranám je nepřípustné, což se týká i expertů stojících mimo ČEZ.

Minoritní akcionáři poukazují na to, že firma musí se všemi akcionáři zacházet stejně a s péčí řádného hospodáře. To však znamená problém například ve chvíli, kdy stát prosazuje svou energetickou politiku skrze jaderné technologie, jež však z finančního hlediska nejsou rentabilní. Právě tyto situace by tak měla řešit valná hromada.

 

„Politici si musí uvědomit, že stát nevlastní majetek ČEZ, ten vlastní společnost. Stát je „jen“ akcionářem společnosti jako každý jiný, byť majoritní. Pokud si stát, politici, vlády neuvědomí respektive plně nevyjasní své postavení vůči společnosti, nebude tu v budoucnu v evropském prostoru místo ani pro ČEZ,“ řekl Šnobr pro E15.cz s tím, že musí dojít k zásadním změnám v dozorčí radě i vedení firmy tak, aby mohlo dojít k lepší kontrole interních procesů i ostatními akcionáři.

Na žádost o prošetření situace Šnobr zatím nezískal odpověď, vyjádření ČEZ se nepodařilo získat ani E15.cz. Již v lednu přitom Šnobr kvůli hospodaření ČEZ požádal o svolání valné hromady. „Každý akcionář má práva daná zákonem, v našem případě zákonem o obchodních korporacích, aby hájil své zájmy,“ reagoval na lednovou kritiku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.