Měřenky OP našly nového majitele

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: ctk

Jediná funkční část zkrachovalého Oděvního podniku (OP), kterou je výroba na míru označovaná také jako měřenky, po dvou letech od prohlášení konkurzu na OP konečně změní majitele.

Do výběrového řízení vyhlášeného insolvenční správkyní Miloslavou Horskou letos v únoru sice přišla jediná finální závazná nabídka, jediný zajištěný věřitel, kterým je Česká spořitelna, se ale rozhodl ji využít.

„Česká spořitelna nabídku akceptovala, vítěz byl řádně vyrozuměn a nyní běží lhůta pro složení ceny. Do ukončení procesu nebudu zveřejňovat jeho jméno,“ řekla dnes deníku E15 insolvenční správkyně OP Miloslava Horská. Již dříve správkyně uvedla, že nabídku podala tuzemská firma s regionální působností a z oděvního oboru. Zatím také není známa cena, za kterou měřenky změní majitele. Podle posledního znaleckého posudku z předloňského roku činila tehdy hodnota měřenek zhruba 180 milionů korun. Cena byla podle pravidel jediným kritériem pro získání měřenek.

Dříve největší oděvní firma v Česku, která v době největší slávy zaměstnávala až 10 tisíc lidí a nyní je to jen několik stovek, se v konkurzu ocitla v květnu 2010. Kvůli sporům o platnost prohlášení konkurzu byl ale prodej majetku včetně měřenek stále odkládán.

Aktuální výběrové řízení je již třetím pokusem měřenky prodat. Pokus o prodej majetku OP v minulosti připravovala firma Knight Frank, veřejné výběrové řízení vypsal na podzim 2010 i bývalý zvláštní insolvenční správce OP pro prodej majetku Jiří Kocvrlich. Z tohoto řízení ale nevzešel žádný vítěz, a to i přesto, že se o koupi zajímali i velcí výrobci oděvů český Pietro Filipi, belgický Scabal a největší slovenský výrobce konfekce Ozeta Neo. Důvodem byla právní nejistota zájemců vyplývající ze zrušení konkurzu podniku v prosinci 2010.

Spory o průběh konkurzu vyvrcholily nejen zrušením a poté opětovně prohlášením konkurzu, ale také odvoláním původního insolvenčního správce Jaroslava Svobody i soudce, který insolvenční řízení původně zahájil, Jana Kozáka. Podle některých názorů tak odsunem prodeje měřenek klesla hodnota majetkové podstaty OP, což by znamenalo, že po jejím prodeji zůstane méně peněz, zbudou-li vůbec nějaké, na menší věřitele.