Miliardář Fait koupil výrobce technologií pro plynové turbíny 2 JCP

2 JCP

2 JCP Zdroj: 2JCP

2 JCP
Majitel investiční skupiny Jet Investment Igor Fait.
3
Fotogalerie

Investiční společnost Jet Investment brněnského finančníka Igora Faita koupila majoritní podíl ve společnosti 2 JCP. Prostřednictvím svého fondu Jet 2 drží ve výrobci zařízení pro plynové turbíny 70procentní podíl. Cenu obchodu strany nezveřejnily.

„Fond Jet 2 odkoupil v první fázi 70procentní podíl od tří českých vlastníků. Na základě opčních práv počítáme s dokoupením přibližně 15 procent v průběhu následujících čtyř až pěti let. Zbylých 15 procent zůstane v držení klíčových manažerů skupiny,“ uvedl projektový ředitel Jet Investment Marek Palička.

Dva ze tří současných českých akcionářů přitom zůstanou i nadále aktivními členy vedení a budou se podílet na dalším řízení a rozvoji společnosti.

„Firmu jsem v 90. letech převzal po otci, který ji vybudoval od nuly. Nyní nastal čas předat žezlo a najít partnera, který bude mít chuť, a především dostatečné prostředky k zajištění dalšího rozvoje společnosti. V ní se budu i nadále podílet jako minoritní vlastník a manažer,“ komentuje rozhodnutí prodat svůj podíl původní majoritní akcionář Jan Pačes. „Spolu budeme usilovat o rozvoj firmy na trhu plynové energetiky,“ dodal k akvizici partner a zakladatel Jet Investment Igor Fait. 

Firma se specializuje na výrobu filtračních a akustických řešení pro přední výrobce plynových turbín, výrobní závod má v Račicích a obchodní pobočky ve Velké Británii a v USA. Zaměstnává přes 300 lidí. Podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2019 utržila společnost 666 milionů korun, vydělala 36 milionů korun. 

Jet Investment Igora Faita dále vlastní podíly v dalších strojírenských firmách, PBS Industry Group, Hoeckle Poldi Group, Composite Group nebo ve společnosti Tedom.