Dělnické ubytovny hýbou realitním trhem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Přeměna ladem ležících budov na dělnické ubytovny skýtá investorům proti běžným pronájmům nejméně dvojnásobný výnos. Rizikem však je, že v krizi mohou ze dne na den osiřet.

Čím dál početnější zástupy zahraničních zaměstnanců v českých továrnách a službách hýbou nemovitostním trhem v regionech. Dlouhé roky prázdné budovy se mění na ubytovny. Majitelům skýtají výrazně vyšší výnosy než u jiných realit. Z lokalit typu Ústeckého kraje se díky tomu stává atraktivní destinace investorů do nemovitostí.

Ubytovny často neprovozují přímo vlastníci realit, ale pracovní agentury. A to nejen české, ale také zprostředkovatelé práce z Ukrajiny a z dalších zemí. „Měl jsem na Berounsku dům, který nebyl v zázračném stavu. Koneční uživatelé o něj neměli zájem. A pak přišla takováto agentura, která mi dala dvojnásobný nájem,“ říká realitní makléř a investor Petr Vomastek.

Roční výnos ze zaměstnaneckých ubytoven je podle něj dvojciferný. Podle informací deníku E15 je až čtyřicetiprocentní. Například u běžných bytů nebo komerčních nemovitostí pronajímaných v Praze za normálních okolností nepřevyšuje pět procent.

Boom dělnických ubytoven zažil středočeský Kolín. V průmyslovém polabském městě nasávají další a další zahraniční dělníky okolní podniky v čele s automobilkou TPCA a jejími dodavateli. Na dělnické ubytovny se tam změnila například nevyužívaná budova školy nebo bývalé regionální sídlo telekomunikačního podniku SPT Telecom.

„V ubytovně je v provozu asi tři sta lůžek s možností expanze. Je to dlouhodobý projekt, který společnosti Arcona Capital zajišťuje významný zdroj příjmů z této konkrétní nemovitosti,“ sdělil šéf správy aktiv Arcona Capital Zbyněk Laube.

Nejživěji je ovšem na severu Čech. Tam se hrne řada nových výrobních firem, ze západní Evropy se do Ústeckého a Karlovarského kraje přesouvají sklady e-shopů. „Region kolem Ústí nad Labem a Chomutova je v příštích deseti letech nejpravděpodobnějším adeptem na silný růst. Jeho motorem je dokončení dálnice D8 stejně jako očekávaná těžba lithia. Bydlení je navíc levné, hory jsou blízko, Německo je co by kamenem dohodil,“ popsal výhledy severních Čech Brent Watkins, partner v poradenské společnosti Kingston Advisory Group.

Stranou zájmu realitních investorů nezůstává ani Chebsko. Nové prostory tam pro fabriky a sklady budují firmy Accolade, Panattoni nebo CTP. Spolu s tím vznikají i nová místa pro bydlení. A zdaleka už to nejsou jen ubytovny.

„Například v Ostrově u Stříbra, kde má Accolade jeden ze svých parků, připravujeme výstavbu rodinných domků pro zaměstnance našich nájemců. Tedy pro zaměstnance s celou rodinou. Pokud vše půjde podle plánu, stavba bydlení by měla začít už letos,“ uvedl šéf společnosti Accolade Milan Kratina.

V Chebu příbramská firma Leko Real podnikatele Jaromíra Smrčiny vykoupila dokonce celou ulici vybydlených činžovních domů. Právě je předělává na malé nájemní byty.

Nedostatek zaměstnanců je jedním z nejpalčivějších problémů české ekonomiky. Záchranu představují pracovní migranti z Ukrajiny a dalších zemí. Podle posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí v Česku legálně působí kolem čtyř set tisíc zahraničních pracovníků. To je ještě více než před poslední krizí. Byli to však právě cizinci, kteří v recesi dostávali výpovědi jako první.