Miliardy do větru. EPH postaví v Německu větrné parky o výkonu 300 megawattů

Turbíny typu GE 6.0-164 představují nejnovější generací zavedené platformy Cypress. Osa rotoru leží ve výšce  až 167 metrů nad zemí,  průměr lopatek činí 164 metrů.

Turbíny typu GE 6.0-164 představují nejnovější generací zavedené platformy Cypress. Osa rotoru leží ve výšce  až 167 metrů nad zemí, průměr lopatek činí 164 metrů. Zdroj: Ge

Skupina EPH postaví prostřednictvím dceřiné firmy EP New Energies farmy s celkem padesáti větrnými turbínami o výkonu po šesti megawattech.
Větrníky budou ročně vyrábět přibližně 800 tisíc megawatthodin elektřiny, což odpovídá roční spotřebě více než 230 tisíc domácností.
Jeden megawatt výkonu dnes podle hráčů z trhu vyjde na zhruba dvacet milionů korun, takže investice by mohla dosáhnout šesti miliard korun.
4
Fotogalerie

Energetický a průmyslový holding posiluje v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Prostřednictvím své dceřiné firmy EP New Energies (EPNE) postaví v Německu větrné farmy s celkem padesáti větrnými turbínami o výkonu po šesti megawattech. Ročně vyrobí kolem 800 tisíc megawatthodin elektřiny, což odpovídá roční spotřebě více než 230 tisíc domácností. Jeden megawatt výkonu dnes podle hráčů z trhu vyjde na zhruba dvacet milionů korun, investice by tak mohla dosáhnout šesti miliard korun.

Větrníky budou na pevnině ve větrných farmách, které developuje EPNE. Mezi ně patří například projekt Forst-Briesnig II v Lužici, který by měl mít po dokončení instalovaný výkon sto megawattů. Povolovací řízení má začít ještě letos, samotná výstavba větrné farmy v roce 2023. Dodavatelem technologie bude společnost GE Renewable Energy sídlící v Paříži.

Investice je podle EPH důležitou součástí strategie skupiny, která spočívá ve využití potenciálu bývalých povrchových dolů a schopností společnosti v oblasti developmentu moderních zdrojů energie.

„EPH hraje aktivní roli při transformaci energetického systému. Neustále hledáme nová řešení přechodu k udržitelné výrobě elektrické energie a toto je jedno z nich,“ říká Tomáš David ze širšího vedení EPH. 

„Na německém trhu patříme mezi první, kteří se rozhodli nasadit větrné turbíny o výkonu šesti megawattů, jež patří mezi nejmodernější na trhu. Dohoda s GE nás rozsahem a velikostí řadí do pomyslné první ligy developerů větrných projektů v Německu,“ uvádí výkonný ředitel EPNE Dominique Guillou. 

Skupina nyní buď sama, nebo prostřednictvím dceřiných společností provozuje zdroje na výrobu obnovitelné energie s instalovaným výkonem přibližně 1500 megawattů.

Společnosti skupiny EPH, která byla založena v roce 2009, zaměstnávají kolem 25 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes sedmdesát subjektů po celé Evropě. Jeho majoritním vlastníkem je Daniel Křetínský.

Do akcionářské struktury EPH se loni v prosinci vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč, který aktuálně vlastní 44 procent akcií holdingu. Majoritní podíl patří Křetínskému a skupině manažerů, kteří v EPH drží 56 procent. Křetínskému, který vykonává manažerskou kontrolu nad holdingem, nepřímo patří padesát procent akcií firmy a jedna akcie.

Poznánka redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.