EPH zprovoznil největší baterku v Německu. Stála kolem 650 milionů

Big Battery Lausitz je největším německým bateriovým úložištěm v Německu. Provozovatelem je firma Leag spoluvlastněná EPH.

Big Battery Lausitz je největším německým bateriovým úložištěm v Německu. Provozovatelem je firma Leag spoluvlastněná EPH. Zdroj: Profimedia

Velkokapacitní baterie společnosti Leag
Big Battery Lausitz je největším německým bateriovým úložištěm v Německu. Provozovatelem je firma Leag spoluvlastněná EPH.
Big Battery Lausitz je největším německým bateriovým úložištěm v Německu. Provozovatelem je firma Leag spoluvlastněná EPH.
4
Fotogalerie

Německý provozovatel hnědouhelných elektráren a dolů LEAG spoluvlastněný českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) Daniela Křetínského spustil jednu z největších baterií v Evropě. Informaci, na kterou upozornil německý server Rbb24, potvrdil deníku E15 mluvčí EPH Daniel Častvaj s tím, že se skupina chystá také rozšířit svou baterii v Severním Irsku.

Lužický projekt s názvem Big Battery Lausitz je umístěn v areálu hnědouhelné elektrárny Schwarze Pumpe a svým spuštěním se stal největším německým bateriovým úložištěm v provozu. Zkušební provoz začal už loni v květnu a nakonec se protáhl až do konce roku.

Úložiště o instalovaném výkonu 50 megawattů a s kapacitou 53 megawatthodin vyšlo na 25 milionů eur, v přepočtu na zhruba 650 milionů korun. Dodala jej česká firma Egem spadající pod EP Industries, v níž Křetínský drží největší minoritní podíl. Ten je také spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje mimo jiné ekonomický web E15.cz. Druhou polovinu německé společnosti LEAG vlastní mezinárodní investiční skupina PPF Investments, jejímž kontrolním akcionářem je dlouholetý spolupracovník Petra Kellnera Tomáš Brzobohatý.

Úložiště má v rámci takzvaných podpůrných služeb pomáhat s vyrovnáním napětí elektrické sítě. Kromě toho jej může přilehlá lužická elektrárna využít i pro okamžitý náběh například při výpadku elektřiny, tedy takzvaný start ze tmy.

EPH má už jedno velkokapacitní úložiště v Severním Irsku. Vedle své elektrárny Kilroot disponuje baterií o instalovaném výkonu deseti megawattů. Nyní má v plánu instalovaný výkon baterie zvýšit na desetinásobek.

Ve Velké Británii se úložiště chystá stavět i Sev.en Energy Pavla Tykače, a to v rámci společnosti InterGen. V ní Sev.en drží poloviční podíl a druhou polovinu vlastní čínské energetické společnosti China Huaneng Group a Guangdong Yudean Group. Nyní InterGen vyčkává, jaké tamní vláda nastaví regulatorní prostředí a podpůrné mechanismy pro tuto novou technologii.