Minipivovar od plzeňské firmy bude v Leedsu vyrábět české ležáky

Konec půstu. V Litoměřicích byla po devíti letech
obnovena výroba piva. Koncem ledna začal v centru města
fungovat minipivovar Labuť s výstavem 600 hektolitrů ročně. Pivo
zatím nemá název, rozhodne se v anketě mezi obyvateli města.

Konec půstu. V Litoměřicích byla po devíti letech obnovena výroba piva. Koncem ledna začal v centru města fungovat minipivovar Labuť s výstavem 600 hektolitrů ročně. Pivo zatím nemá název, rozhodne se v anketě mezi obyvateli města. Zdroj: ctk

Plzeňská firma Joe's Garage Beer postaví ještě letos v britském Leedsu minipivovar v nádražní restauraci. Vůbec první české pivo vyráběné ve Velké Británii se tam začne čepovat před vánočními svátky. Podobná zařízení už společnost vybudovala ve Švédsku, Rusku, Vietnamu a na Slovensku.

„Minipivovar v Leedsu, což je město s téměř 800 tisíci obyvateli, bude vařit naše ležáky i jejich piva typu ale. Kvůli tomu, aby to bylo obojetné, chtějí náš styl technologie,“ uvedl spolumajitel Joe's Garage Beer Josef Krýsl.

Ve Velké Británii jsou vždy hospody s velkým počtem druhů piv. „Proto předpokládaná roční kapacita vlastního piva z minipivovaru bude 'jen' kolem 500 hektolitrů. A čas ukáže, zda ho rozšíříme. Záleží na tom, jak bude místním naše pivo chutnat,“ upřesnil Krýsl.

Vařit se bude hlavně ležák plzeňského typu. Raritou podle Krýsla bude, že restaurace si bude dovážet další české ležáky, zejména z malých a středních tuzemských pivovarů.

Joe's Garage Beer se do Leedsu dostal díky svým pivům, které vaří. „Poslali jsme je na pivní festival do Londýna, který byl první týden v srpnu. Firma ho ochutnala a řekla, že ho chce mít v hospodě. A já k tomu vždy dodávám, že jim postavím pivovar a naučím je pivo vařit,“ vysvětlil Krýsl.

První průnik plzeňské firmy na britské ostrovy
Firma Joe's Garage Beer dosud postavila minipivovar ve Švédsku, kam příští rok v dubnu dodá další zařízení, a to do stockholmské restaurace, která už odebírá česká piva. Společnost také vybudovala malý restaurační pivovar v ruské Kaluze, na bulharském pobřeží a spolupodílela se na stavbě dvou pivovarů ve vietnamském Saigonu. V ČR a na Slovensku už jich postavila asi dvě desítky. Momentálně se rovněž dostala do užšího výběrového řízení na pivovar v německém Porýní.

Boom minipivovarů

Zbyněk Kovář: Tradiční pivo už nemá tak neotřesitelnou pozici