Ministerstvo průmyslu přišlo o klíčové manažery, ale Síkela náhradníky nehledá

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na jednání tripartity o válce na Ukrajině letos v polovině března. (17.3.2022)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na jednání tripartity o válce na Ukrajině letos v polovině března. (17.3.2022) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na jednání Sněmovny o energiích v polovině letošního února.
5
Fotogalerie

Ministerstvo průmyslu a obchodu na konci dubna opustily dvě náměstkyně Martina Tauberová a Silvana Jirotková i šéf agentury CzechInvest Patrik Reichl, který byl také jedním z uchazečů o samotný ministerský post. Ministr Jozef Síkela (za STAN) ale náhradníky za tyto manažery nehledá. Rezort podle něj zatím zvládne fungovat i bez těchto řádně obsazených pozic.

Vypadá to, jako kdyby některá ministerstva řízená vládou Petra Fialy dokázala fungovat na setrvačník. Kromě Síkely odešli klíčoví manažeři také ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), jemuž už druhý měsíc chybějí ředitelé Finanční správy a Finančního analytického úřadu.

Tauberová a Jirotková přitom patřily mezi blízké spolupracovnice exministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO), takže jejich odchod je logický. Reichl zase nejdříve neuspěl v interním výběrovém řízení Starostů a nezávislých na ministra poté, co se nominace musel vzdát Věslav Michalik. Poté Reichl přijal nabídku stát se zakládajícím ředitelem nové agentury pro inovace ve veřejné správě, kterou zřizuje Jihomoravský kraj.

Náhrady za tyto manažery ale Síkela nehledá. Řízením sekcí, které měly na starosti obě náměstkyně, byli pověřeni jejich bývalí podřízení.

„Ti odvádějí velmi dobrou práci. Trvalé obsazení uvolněných postů bude vyřešeno v souvislosti s připravovanou změnou systemizace,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka s odkazem na plánovanou změnu struktury ministerských úředníků. Kdy nastane, není zatím jasné. Síkela ale už při nástupu sdělil náměstkům, že jejich počet hodlá v rámci plánované reorganizace významně snížit. I to mělo vliv na odchod dvou náměstkyň.

Podívejte se na rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou

Video placeholde

Investiční fondy by mohly přijít o výhodu nižšího zdanění, říká Stanjura • Videohub

Vedením CzechInvestu pověřil Síkela jednoho ze svých náměstků Petra Očka, který má v gesci digitalizaci a inovace. Ten byl oficiálně jmenován na „přechodnou dobu do okamžiku, než bude jmenován nový generální ředitel“. Nikdo ale neví, kdy se to stane. „I mě by to zajímalo,“ uvedl mluvčí CzechInvestu David Hořínek. Výběrové řízení se zatím nechystá.

Přitom Patrik Reichl odevzdal ministru Síkelovi rezignaci s pětitýdenním předstihem. „Poslal jsem mu to i ve zprávě. Zároveň jsem mu doporučil, aby řízením zatím pověřil Petra Očka,” uvedl Reichl. Očko byl řízením pověřen jen „na pár týdnů”, ale zatím to vypadá na delší dobu. „Může z toho nakonec být rok,“ dodal Reichl s tím, že Síkelu nikdy osobně neviděl. Ministr se podle něj ani o dění v CzechInvestu nijak nezajímal.