Kdo je ministr průmyslu Jozef Síkela: Gazdíkův přítel, který investuje do startupů

Jozef Síkela

Jozef Síkela Zdroj: STAN

Jozef Síkela
Jozef Síkela, kandidát na ministra průmyslu a obchodu.
Jozef Síkela
4
Fotogalerie

Členové vedení STAN, kteří ho o víkendu nominovali na post příštího ministra průmyslu a obchodu, o něm hovoří jako o „těžké váze středoevropského bankovnictví“. Bývalý člen vídeňského vedení Erste Group a spoluzakladatel investičního fondu Prime Fund Jozef Síkela, který by měl obsadit jeden z nejdůležitějších rezortů ve vládě premiéra Petra Fialy, se dostal ke Starostům díky dlouholetému přátelství s někdejším šéfem a nynějším místopředsedou STAN Petrem Gazdíkem.

„Známe se dlouho. Vídáme se například v rámci neformálního think-tanku Třináct hrozných egyptologa Miroslava Bárty. Pomáhal Starostům při přípravě programu týkajícího se bankovnictví a finanční konsolidace,“ uvedl Gazdík, který má v nové vládě zastávat post ministra školství. Podle jeho názoru vyžadují úkoly na ministerstvu průmyslu a obchodu zkušeného člověka s mezinárodním přesahem. „Jeho CV je hvězdné,“ tvrdí Gazdík. 

I předseda STAN Vít Rakušan potvrdil, že se Síkelou Starostové spolupracují dlouhodobě. „Věřím, že je to ten správný člověk, který dokáže náš průmysl posunout od montovny na mozkovnu,“ říká Rakušan.

Jozef Síkela se ve finančnictví pohybuje už třicet let, z toho osmnáct let strávil na vysokých manažerských pozicích v bankách vlastněných skupinou Erste Group. Vybudoval korporátní bankovnictví České spořitelny, jako generální ředitel Erste Bank na Ukrajině se musel vypořádat s ekonomickou krizí a Slovenská spořitelna pod jeho vedením více než zdvojnásobila své zisky a posbírala řadu významných ocenění. Od roku 2015 byl jako první český občan členem představenstva celé skupiny Erste Group, a to až do roku 2019, kdy odešel po výměně šéfa celé skupiny. Přesto zůstal až do prosince loňského roku poradcem představenstva Erste.

„V oblasti průmyslu, podnikání a energetiky nás v nejbližších letech čeká celá řada globálních výzev a stát by měl mít ambici takovým změnám nebránit, ale naopak je využít ve svůj vlastní prospěch,“ uvedl Síkela s tím, že se bude snažit na ministerstvo přinést moderní přístupy, které otevřou příležitost v transformaci českého průmyslu, rozvoji technologických startupů a vyšší energetické soběstačnosti. „To je cesta k tomu, aby se Česká republika stala středoevropským tygrem,“ dodal Síkela.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan:

Video placeholde
Medailonek: Vít Rakušan • Videohub

Letos v únoru se pustil do vlastního byznysu a spoluzaložil investiční fond Prime Fund. „Svět se mění velice rychle a některým změnám budeme muset jít naproti dříve, než jsme čekali. V tom bude bezesporu hrát prim technologie. Pro mě je velice zajímavé objevovat atraktivní projekty v oblasti inovativních technologií s rozumnou mírou rizika a spojovat je s investory,“ řekl Síkela letos při založení fondu, který investuje do „inovativních technologických řešení a zároveň do zaběhnutých společností, které z těchto nových technologií mohou těžit“.

Druhým spoluzakladatelem Prime Fundu je bývalý marketingový ředitel televize Prima, České televize a také pražského dopravního podniku (DPP) Jan Svoboda. Na Primě a v DPP působil Svoboda v období, kdy obě firmy vedl Martin Dvořák.

Síkela bude muset zřejmě svůj podíl v Prime Fundu prodat a odejít z orgánů fondu. Zákon o střetu zájmů totiž členům vlády zakazuje podnikat či být členem statutárního orgánu právnické osoby, která podniká. „Je to pro mě úplně nová zpráva. Ale pokud bude potřeba, aby ten podíl prodal, tak se na tom spolu domluvíme,“ uvedl spoluzakladatel Prime Fundu Svoboda. Sám Síkela se zatím k prodeji svého desetinového podílu v Prime Fundu nevyjádřil.

Český byznys na Síkelovu nominaci reaguje vesměs pozitivně. „Síkelovy zkušenosti z velké středoevropské banky, působiště na Ukrajině, na Slovensku a v Praze, dávají dobrý mix pohledů. Nejvíce mi imponuje jeho poradenská a zčásti investorská role ohledně startupů,“ uvedl Radim Dohnal, investor a zakladatel společnosti Capitalinked.com. Česko podle něj potřebuje více ministra pro startupy než ministra pro investiční pobídky či jaderné energetiky podle 70. let minulého století. 

Podle zakladatele finačního startupu Patron Jiřího Patáka je výbornou zprávou, že nominovaný ministr rozumí tomu, že páteří českého hospodářství jsou malé a střední podniky. „Zároveň jeho příchod oživí naději, že se přece jen změníme z montovny na moderní, inovativní ekonomiku,“ poznamenal.

Síkela se stal kandidátem STAN na post ministra průmyslu a obchodu poté, co na nominaci rezignoval místopředseda Starostů Věslav Michalik, když nedokázal vysvětlit okolnosti svého podnikání a případný střet zájmů.

Kdo je Jozef Síkela (nar. 17. 6. 1967)

Absolvent VŠE v Praze, kde v roce 1989 spoluorganizoval protirežimní studentské stávky.

Začínal v roce 1995 ve vídeňské bance Creditanstalt. Po fúzi s Bank Austria se stal ředitelem jejího korporátního bankovnictví v Česku.

Od roku 2001 řídil firemní bankovnictví České spořitelny a od roku 2007 působil v rámci Erste Bank na Ukrajině, kde se stal v roce 2009 výkonným ředitelem a jeho úkolem bylo vypořádat se s následky ekonomické krize.

V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny. Během čtyř let jeho působení pak byla třikrát vyhlášena slovenskou bankou roku. Sám Jozef Síkela v roce 2013 obdržel cenu slovenského bankéře roku.

Od ledna 2015 byl členem představenstva skupiny Erste zodpovědným za firemní klientelu a finanční trhy, dohlížel na významné investice ve všech segmentech firemního bankovnictví včetně malých a středních podniků.

Od roku 2021 je partnerem investiční skupiny Prime Fund.