Místo garancí smlouva s ČEZ. Babišova varianta řešení jaderného bloku je neprůchozí, míní Šnobr

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: cez

Michal Šnobr
Michal Šnobr
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
5
Fotogalerie

Pro stát bude lepší uzavřít s energetickou společností ČEZ smlouvu kvůli stavbě nového jaderného bloku než vládní garance. Na konferenci k budoucnosti jaderné energetiky v Česku to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Stát tak podle něj získá větší kontrolu nad výstavbou a možnost jednat v případě, že se změní parametry trhu, či přebrat stavbu od ČEZ, kdyby hrozilo zvýšení nákladů. Zástupce minoritních akcionářů ČEZ Michal Šnobr ale považuje uvedenou variantu za neprůchodnou. Na Twitteru dodává, že v novodobé historii nikdy nebyla v EU horší doba pro zahájení tendru na stavbu jaderných bloků.

Garance by podle Babiše byla bianco šekem. Pro ČEZ je nyní podle něj nutné neprodleně spustit zahajovací etapu příprav, tedy získat povolení k umístění stavby a zorganizovat výběrové řízení. „Preferencí je moderní jaderný zdroj 3,5 generace,“ dodal. Vláda podle něho sleduje projekty ve světě, zejména ty, které se zpozdily.

Konferenci pořádá hospodářský výbor Poslanecké sněmovny a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Konference má odstartovat širší diskusi o výstavbě kapacit pro léta, kdy bude ubývat kapacita uhelných zdrojů a doslouží i současné jaderné bloky. Babiš v jejím úvodu zalitoval, že byl v roce 2014 zrušen tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, protože „tehdy k tomu byly ideální podmínky“. Babiš byl v té době ministrem financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

V projevu předseda vlády zdůraznil, že stát bude během výstavby nových bloků sledovat vývoj na trhu s elektřinou a bude reagovat na "společenskou přijatelnost" ceny z nového zdroje.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) zmínila význam českého projektu v evropském kontextu. Jadernou energetiku podle ní oslabí připravovaný odchod Velké Británie z EU a uvidí se, jakou cestou se Evropa vydá. Zmínila možnost prodloužení životnosti jaderných bloků v Dukovanech.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Babiš loni v listopadu uvedl, že stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by měla zajistit dceřiná firma ČEZ. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, dodal.

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl na konferenci uvedl, že při přípravě nového jaderného bloku se stát zaměří na jednu lokalitu, a to v Dukovanech. Smlouva státu s dceřinou společností ČEZ Dukovany II a měla by být uzavřena v letošním roce. Dokončení výběrového řízení na stavbu nového dukovanského bloku může podle něj ovlivnit jednání s Evropskou komisí. Předpokládá, že první etapa přípravy projektu vyvrcholí v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky výběrového řízení, projekt bude mít územní povolení i souhlas k umístění stavby.

„Cílem smlouvy je zajistit energetickou bezpečnost,“ uvedl dnes Míl. Stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že díky smluvnímu zabezpečení nebude stát hradit náklady, které vyplynou z případného neefektivního řízení stavby a bude mít možnost elektrárnu převzít ve všech fázích výstavby. „Smlouva je efektivní cestou uvádění elektrárny do provozu, zajistit, že nedochází ke zvyšování nákladům,“ dodal zmocněnec.

Míl předpokládá dlouhá jednání s Evropskou komisí o podpoře ze strany EU. „Bez dohody s komisí se výsledku těžko přiblížíme,“ uvedl. Samotný tendr na stavbu by podle něj mohl být vypsán koncem roku 2020, vše ale záleží na rychlosti jednání s Bruselem. Odhaduje proto, že zahájení výběrového řízení může být posunuto na rok 2021. Zhruba po třech letech, tedy v roce 2024 by měla vláda měla dostat výsledek tendru a rozhodnout o zhotoviteli stavby.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse. Zástupci firem dnes ve Sněmovně představí své projekty. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

Konferenci pořádá hospodářský výbor Poslanecké sněmovny a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Konference má odstartovat širší diskusi o výstavbě kapacit pro léta, kdy bude ubývat kapacita uhelných zdrojů a doslouží i současné jaderné bloky. Mimo jiné se představí také potenciální dodavatelé stavby.