Mitas staví v Otrokovicích nový závod za 900 milionů

Pneumatiky Mitas

Pneumatiky Mitas Zdroj: bagry.cz

Nová továrna výrobce pneumatik Mitas v Otrokovicích má být hotová příští rok v květnu. Výstavba haly s plochou 24 tisíc metrů čtverečních v průmyslovém areálu Toma vyjde na 900 milionů korun. Podnik zatím sídlí v pronajatých prostorách v otrokovickém areálu Barum Continental. Původně chtěl stavět halu v Holešově, proti tomu však protestovali tamní obyvatelé.

„Jsem rád, že jsme zůstali v Otrokovicích a všichni zaměstnanci mohou přejít do nového závodu,“ řekl dnes při poklepání základního kamene stavby ředitel otrokovického a zlínského závodu Mitasu Josef Křemeček. Alternativ na umístění továrny bylo několik, zvažovalo se například stěhování do Srbska nebo do Prahy.

V nové hale se budou vyrábět radiální zemědělské pneumatiky. Mitas zachová všechna pracovní místa, přičemž zaměstná 600 lidí. Zástupci města a kraje si dnes pochvalovali, že v regionu neubude pracovních příležitostí.

Stěhování z areálu Barumu začne příští rok v květnu. „Mělo by trvat asi šest nebo sedm měsíců. Budeme vyrábět na obou místech zároveň a postupně se přesouvat do nové haly,“ uvedl Křemeček. Stavba začala na začátku srpna. Zahájení výroby se předpokládá v červnu 2013.

Mitas bude v USA vyrábět i pneumatiky pro ruská pole

Mitas loni hospodařil díky rekordním prodejům se ziskem 397 milionů korun. Je to o 52 procent víc než v roce 2010. Tržby Mitosu činily 10,63 miliardy korun, o rok dříve to bylo osm miliard. Firma loni zaměstnávala 3217 lidí. Společnost vlastní tři výrobní závody v ČR a po jednom v Srbsku a ve Spojených státech.