Mládek: Nový jaderný blok může být v Dukovanech i v Temelíně

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Anna Vackova, E15

Nový jaderný blok by podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka mohl vyrůst v Dukovanech i v Temelíně. Prý se jedná o variantu, u které se zdá být konsensus. Mládek tak potvrdil své nedávné úvahy o dostavbě obou elektráren. Zároveň podotkl, že v Dukovanech už musí odstartovat přípravy na dostavbu, protože dosavadní bloky zřejmě skončí v letech 2035 až 2037.

„Pokud se tam nezačne relativně brzo stavět další blok, tak velmi reálně hrozí, že tam přestane být jaderná elektrárna v roce 35, respektive 37,“ prohlásil Mládek. Lhůty na přípravu a provedení takové stavby jsou totiž velmi dlouhé.

„To je jeden důvod, proč se uvažuje o Dukovanech,“ dodal ministr. Druhý důvod je podle něj ten, že kdyby se v Česku stavěly dva jaderné bloky krátce za sebou, jeden v Temelíně a jeden v Dukovanech, nebyl by možná tak urputný boj o to, kdo bude jejich dodavatelem.

Energetická firma ČEZ letos zrušila tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, kde měly stát dva nové jaderné bloky. Náklady na ně se odhadovaly mezi 200 až 300 miliardami korun. Předtím vláda oznámila, že nemůže garantovat výkupní cenu elektřiny z rozšířeného Temelína. Projekt by se tak nevyplatil.

Dukovany jako významný zaměstnavatel

Výstavbu nového bloku Dukovan dlouhodobě podporují obce v širokém okolí elektrárny i kraj. Politici upozorňují na to, že je elektrárna pro Třebíčsko významným zaměstnavatelem. Mládek podpořil dostavbu Dukovan již v polovině července. „Zdá se být téměř konsensus, asi se už nevrátíme k výstavbě obou bloků v Temelíně, ale spíše to vypadá, že by byl jeden blok v Temelíně a jeden blok Dukovanech,“ uvedl tehdy ministr průmyslu.

Ladislav Štěpánek z představenstva ČEZ na červnové konferenci o budoucnosti dukovanské jaderné elektrárny ve Valči uvedl, že proces EIA, tedy vyhodnocení vlivu nového bloku na životní prostředí, by chtěla firma ČEZ spustit příští rok nebo v roce 2016. Čtyři dukovanské bloky byly spouštěny do provozu v letech 1985 až 1987. Pokrývají pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu.