Mondelez přestěhuje do Opavy výrobu sušenek z Portugalska

výroba sušenek americké firmy Mondelez

výroba sušenek americké firmy Mondelez Zdroj: CTK

Opavská továrna na sušenky firmy Mondelez
Vizualizace rozšířené opavské továrny na sušenky firmy Mondelez
2
Fotogalerie
Americký gigant Mondelez kvůli nedávnému přesunu výroby oblíbených piškotů Opavia do Polska naštval české spotřebitele, v tuzemsku má ale přesto velké plány. Příští rok totiž přestěhuje do Opavy produkci sušenek z Portugalska, kde uzavře svůj jediný tamní závod. Z opavského podniku se navíc po dokončení dvoumiliardové investice stane největší továrna Mondelezu na sušenky v Evropě.

Ukončení výroby v portugalském Mem Martins podle mluvčího Lukáše Hory skupina plánuje na druhou polovinu příštího roku. „Do Opavy se chystáme přesunout výrobu celosvětově známých sušenek BelVita,“ sdělil serveru E15.cz Hora. Kam přesídlí produkce dalších značek z Portugalska, třeba Triunfo a Proalimentar, ještě společnost nerozhodla.

Důvodem zavření továrny je podle zahraničních médií její malá vytíženost, funguje totiž pouze na 35 procent své kapacity. O práci v končícím podniku přijde stovka zaměstnanců, neblahé dopady však pocítí také někteří portugalští dodavatelé.

Největší investice za poslední roky

Naopak v areálu opavského závodu, známého pod názvem Opavia, začal již loni Mondelez stavět novou halu za dvě miliardy korun. Podle Hory jde historicky o největší investici koncernu za poslední roky na starém kontinentě.

„Opavský podnik patří mezi nejdůležitější továrny společnosti Mondelēz International v celé Evropě. Ve velmi blízké době se navíc v rámci naší skupiny stane vůbec největší továrnou na sušenky v Evropě s výrobou určenou pro celý svět,“ vysvětlil Lukáš Hora.

Areál továrny před a po rozšíření:

Podnik díky investici víc než zdvojnásobí svoji kapacitu a nabere 200 nových lidí, přičemž před rozšířením měl 670 zaměstnanců a denně produkoval dva miliony balení sušenek. První novou linku na sušenky Oreo rozjel už koncem letošního léta. „Další linky na výrobu sušenek BeBe belVita Dobré ráno budou dle plánu instalovány během příštího roku,“ doplnil mluvčí.

Mondelez je s 56procentním podílem jedničkou českého trhu s oplatkami a sušenkami. V Opavě ještě vyrábí značky Fidorka, Tatranka, Zlaté oplatky nebo Crispello a donedávna tam vznikaly i oblíbené piškoty Opavia. Jejich produkci ale Mondelez potichu přesunul do Polska. Tento krok přiznal až poté, co se zhruba před měsícem kvůli výrazné změně tvaru a chuti vzbouřili zákazníci.

Milka i Jacobs

Koncern Mondelez International je bývalou divizí sušenek a cukrovinek americké firmy Kraft Food, od níž se odštěpil v roce 2012. S loňskými tržbami ve výši 34,2 miliardy dolarů (840 miliard korun) patří mezi největší výrobce cukrovinek na světě. Působí v 165 zemích a zaměstnává kolem 110 tisíc lidí. Mezi jeho globální značky spadají třeba čokolády Milka a Cadbury, káva Jacobs, sušenky Lu a Oreo nebo žvýkačky Trident.

Cukrovinkářský obr má v Česku stamilionové zisky
Mondelez v tuzemsku vykazuje miliardové tržby, stamilionové zisky a zaměstnává přes 1300 lidí. Meziroční srovnání hospodářských výsledků je však obtížné, protože skupina tu během roku 2013 restrukturalizovala své aktivity. Pod firmu Opavia-Lu, která dříve zastřešovala všechny výrobní operace v Česku, od dubna 2013 patří už jen menší závod na lázeňské oplatky Kolonáda v Mariánských lázních. Továrny v Opavě a Lovosicích spadají pod nově vytvořenou firmu Mondelez CR Biscuit Production a distribuci má na starost společnost Mondelez Czech Republic.
Opavia-Lu loni měla podle výroční zpráva tržby 162,7 milionu korun, čistý zisk 78 milionů a 65 zaměstnanců. Tržby Mondelez CR Biscuit Production činily 1,95 miliardy, čistý zisk přesáhl 71 milionů a počet pracovníků byl 1055. Obchodní společnost Mondelez Czech Republic dosáhla tržeb 5,7 miliardy korun a čistého zisku 256 milionů. Pracovalo pro ni 185 lidí.