Moravské nakládačky jdou na odbyt, Efko za 100 milionů rozšíří továrnu

Okurky nakládačky

Okurky nakládačky Zdroj: Teichmann Libor/E15

Největší zpracovatel jihomoravských okurek Efko CZ plánuje rozšířit svoji továrnu na sterilovanou zeleninu ve Veselí nad Lužnicí. Společnost kvůli rostoucímu odbytu v příštích třech letech investuje desítky milionů korun do nových technologií i budov.

Podle ředitele Efka CZ Tomáše Kučery se firmě obchodně daří, ale poslední roky neřešila svůj rozvoj. „Hodláme proto investovat do rozšíření výrobních a skladových kapacit a samozřejmě i do technologií,“ uvedl Kučera pro E15.cz. Efko podle něj investuje během tří let 80 až 100 milionů korun. Kapacita továrny ve Veselí se má díky tomu zvednout o třetinu.

Společnost každoročně zpracuje miliony kilogramů zeleniny a ovoce. Její vlajkovou lodí jsou ale tradiční nakládačky. V roce 2013 naložila a zavařila rekordních 1,2 milionu kilogramů okurek z moravských polí. Stala se tak prý největším výrobcem jihomoravských okurek.

Efko však produkuje i další nakládanou zeleninu, jako feferonky, zelí nebo řepu. Vyrábí ale i sterilované ovoce a saláty. „Tíhneme nicméně k jednodruhovému zboží,“ doplnil Tomáš Kučera.

Rakouská matka opouští Polsko

Expanze závodu ve Veselí je součástí změn v celém mateřském koncernu Efko Frischfrucht und Delikatessen. Ten podle vyjádření generálního ředitele Klause Hrabyho pro rakouská média za 20 milionů eur modernizuje svoji centrálu v rakouském Eferdingu, ale zároveň se stahuje z Polska, kam se v uplynulých šesti letech neúspěšně pokoušel proniknout.

Rakouské Efko založili zemědělci
Efko vzniklo v roce 1941 coby zemědělské družstvo v hornorakouském Eferdingu. V současnosti zemědělci drží ve firmě 49procentní podíl, zbytek má finanční ústav Raiffeisen Landesbank. Do tehdejšího Československa firma vstoupila v roce 1992, továrnu ve Veselí nad Lužnicí pak otevřela v druhé polovině 90. let. Celé Efko každoročně zpracovává přes 85 tisíc tun víc než 70 druhů ovoce a zeleniny.

Tržby Efka CZ podle Hrabyho loni dosáhly 16,9 milionu eur (kolem 470 milionů korun). V továrně pracuje přes 60 stálých zaměstnanců, další víc než dvě desítky lidí firma nabírá pro sezónní práce. Podnik zásobuje český i slovenský trh a vyváží také do západní Evropy.

Celá rakouská firma Efko Frischfrucht und Delikatessen zaměstnává přes 520 lidí, přičemž loni vykázala obrat téměř 147 milionů eur (přes čtyři miliardy korun). Na trhu v Rakousku ovládá 40procentní podíl. Kromě Česka má dceřinnou společnost rovněž v Bavorsku.