Moravský podnikatel Hubáček koupil fotovoltaiku, chystá další investice

Skupina Unicapital olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka pokračuje v akvizičním tažení. Zatím posledním soustem je bezmála čtyřicetimilionový zářijový nákup jablonecké FVE Lahošť provozující stejnojmennou fotovoltaickou elektrárnu o výkonu jednoho megawattu. Další investice firmy letos poplynou do distribučních sítí u Prahy i v severních Čechách.

„Akvizice FVE Lahošť plní v našem portfoliu spíše doplňkovou roli k hlavní aktivitě, lokálním distribučním sítím. Smysl ale byznysově tato fotovoltaika má, vyplatí se,“ uvádí Richard Holešinský, akviziční šéf dceřiné firmy Unicapitalu, Českomoravské energetiky.

Do konce roku firma chystá investici do výstavby distribuční soustavy pro soubor nově stavěných rodinných domů u Prahy, další dva obdobné projekty pak Unicapital připravuje prostřednictvím dcery Merris.

„V Jihomoravském kraji směřuje investice do přenosové soustavy s kapacitou 80 megawatt, druhá v Ústeckém kraji má přenosovou kapacitu 126 megawatt,“ uvádí pololetní zpráva společnosti. Unicapital na jaře oznámil záměr vydat za účelem akvizic dluhopisy až za miliardu korun, první dvousetmiliónovou tranši vydala firma už v dubnu.

Polovina papírů úročených více než pěti procenty směřovala investorské veřejnosti, zbytek v méně obvyklé listinné podobě zamířil k privátní klientele.

Dvouletá historie v energetice a zemědělství

Unicapital má za sebou jen zhruba dvouletou, zato však poměrně pestrou investiční historii v oblasti energetiky a zemědělství. Jeho strategickou akvizicí na poli energetiky byl loňský nákup polovičního podílu v Českomoravské distribuci, kde se tak stala Hubáčkova skupina rovnocenným partnerem německého koncernu E. ON.

Některé ze svých akvizic Unicapital obratem přeprodal. Příkladem je jihočeská AgroNova, která po roce Hubáčkova vlastnictví skončila v rukách skupiny Agrofert. Pavel Hubáček podnikal v minulosti v celé řadě různých oborů, dovážel zboží, obchodoval s nemovitostmi, skrze firmu Smart Capital pak podnikal v úvěrovém byznysu.