Stát příští rok zaplatí za obnovitelné zdroje o šest miliard víc než letos

Větrná elektrárna ilustrační foto

Větrná elektrárna ilustrační foto Zdroj: Jan Rash/Euro

Podpora obnovitelných zdrojů bude stát státní rozpočet příští rok 21,965 miliardy korun. To je o 6,3 miliardy korun více než letos. Stát tak na sebe převezme odpovědnost za financování téměř poloviny celkového účtu za podporu obnovitelných zdrojů, který by se letos mohl vyšplhat na 44 miliard korun.

Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, kterým se stanoví prostředky státního rozpočtu pro poskytnutí dotace na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů a vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla.

Hlavním důvodem zvýšení podílu státního rozpočtu na úhradě podpory je letošní novela energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie. Od ledna se změní výpočet příspěvku na podporu OZE, který platí v cenách elektřiny spotřebitelé.

Nově se příspěvky budou počítat podle rezervované kapacity elektrické přípojky u firem nebo podle velkosti jističe u domácností. Dosud se počítá podle množství spotřebované elektřiny. Tato změna by měla ulevit velkým firmám od plateb za obnovitelné zdroje.

Ministerstvo průmyslu a obchodu při projednávání novely energetického zákona tuto úsporu odhadlo na 4,8 miliardy korun, které bude muset do systému podpory nově dolít státní rozpočet.

Zákonná valorizace

Druhým nejvýznamnějším důvodem pro zvýšení státního účtu za zelenou energii je zákonná valorizace už vyplácené podpory o 2 procenta ročně. Ta příští rok přihraje provozovatelům zelených elektráren o necelou miliardu korun více, než inkasovali letos.

Ostatní změny už tak velký finanční dopad mít nebudou. Vyplácenou podporu by mělo podle ministerstva průmyslu zvednout zavedení přechodového mechanismu, který umožňuje kompenzovat zákazníkovi spotřebovanou elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie v jiném členském státě Evropské unie. Náklady na podporu zvýší také nová provozní podpora tepla ze zemědělských odpadních bioplynových stanic.

Změny ve výpočtu příspěvku na OZE u spotřebitelů chtělo ministerstvo průmyslu původně prosadit už od letošního druhého pololetí. Ve státním rozpočtu na letošní rok na tuto úlevu firmám vyčlenilo 2,4 miliardy korun. Jenže schvalování novely energetického zákona se protáhlo a platnost novinky se odsunula o půl roku.

Ministerstvo následně chtělo firmám ulevit alespoň ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku stanovením různé výše poplatku na OZE pro různé napěťové hladiny. K úhradě tohoto opatření chtělo použít právě už vyčleněných 2,4 miliardy korun. Nakonec v srpnu návrh stáhlo z jednání vlády, protože by se už nový systém nestihl letos uvést do života.