Mosteckému Czech Coalu dál klesá těžba, vydělal o třetinu méně

uhlí, doly

uhlí, doly Zdroj: ctk

Mostecká těžařská společnost Czech Coal za rok 2010 utržila 10,88 miliardy korun. Je to o 1,89 miliardy méně než v předchozím roce. Poklesl i čistý zisk, který se z předloňských 3,3 miliardy snížil na 2,2 miliardy korun. Za nižšími tržbami asi stojí pokles těžby, která vloni dosáhla 13,8 milionu tun. To je nejméně od roku 1999, tedy doby bezprostředně po kontroverzní privatizaci, kterou dodnes vyšetřuje policie.

Těžba klesá Czech Coalu celou poslední dekádu; v roce 1999, tedy v době dokončování privatizace, se propadla o čtvrtinu na 13,2 milionu tun, o rok později už ale byla na hodnotě 17,4 milionu. Od té doby s mírnými výkyvy pozvolna klesala až k 15 milionům, poslední dva roky se ale pokles zrychlil. Zřejmě to souvisí s poklesem těžby v dole ČSA, který se blíží k územním limitům těžby. Ty chrání město Horní Jiřetín před zbořením a Litvínov před těžbou na samých hranicích města.

Zhruba 0,4 milionu tun Czech Coal loni vyvezl do zahraničí. „Z hlediska exportu byl dominantním hnědouhelný trh Polska, kam skupina dodala téměř 263.000 tun hnědého uhlí,“ uvádí ve zprávě společnost.

Jediným akcionářem Czech Coalu je od začátku letošního roku společnost Indoverse (Czech) Coal Investments, sídlící na Kypru. Za ní stojí podnikatel Pavel Tykač, považovaný za jednoho z nejbohatších Čechů. Jeho společníkem je údajně Jan Dienstl, se kterým podnikal ve skupině Motoinvest už v 90. letech. Za zbývající polovinu akcií firmy zaplatili v zimě podle českých médií zhruba deset miliard korun.

Skupina Czech Coal zaměstnávala loni v průměru 5105 lidí. Krom uhlí obchoduje i s elektřinou a emisními povolenkami.