Motorpal chystá reorganizaci, dluží 800 milionů. Firmu ovládne Hóta

Motorpal

Motorpal Zdroj: ctk

Jihlavská strojírenská firma Motorpal dnes sama na sebe podala ke Krajskému soudu v Brně návrh na zahájení insolvenčního řízení. Dluží zhruba 800 milionů korun. Zároveň připravila projekt reorganizace, který má podle prohlášení podniku podporu významné části věřitelů. Motorpal tak má nadále zajištěno financování své výroby a nebude propouštět.

Výrobce vstřikovacích systémů pro dieselové motory a přesných dílů pro automobilový průmysl teď zaměstnává 1320 lidí. Závody má vedle Jihlavy také v Jemnici, Batelově a ve Velkém Meziříčí.

Pro letošek má Motorpal předjednáno více nových zakázek než před rokem, a proto nehrozí snižování počtu pracovních míst. „Firma naopak přijme další desítky nových lidí díky nárůstu výroby vstřikovacích trysek,“ uvedl mediální zástupce společnosti Karel Samec. Propouštění neočekávají ani odboráři v Motorpalu. „Při jednání s vedením společnosti byly odbory ujištěny o tom, že výroba bude zachovaná,“ řekl ČTK odborový předseda Ladislav Dinnebier.

Změny už nastaly ve vedení jihlavské společnosti. Předsedou představenstva a generálním ředitelem se stal osmačtyřicetiletý Radim Valas, který má podle Samce zkušenosti s ozdravěním firem. V čele Motorpalu Valas vystřídal Milana Medonose.

Sedmdesátiletá výrobní tradice
Motorpal vykázal v roce 2014 tržby 1,3 miliardy korun, jeho hospodaření ale skončilo ztrátou 29 milionů. Loňské výsledky ještě firma nezveřejnila. Klíčovými produkty tohoto podniku se sedmdesátiletou výrobní tradicí jsou vstřikovací čerpadla, vstřikovací trysky pro vznětové motory, vstřikovače, a také přesné díly pro automobilový průmysl. Mezi nejvýznamnější zákazníky Motorpalu v tuzemsku patří firma Zetor a v zahraničí německý Deutz a běloruský MMZ.

Soud má 15 dní na to, aby rozhodl o vyhlášení úpadku firmy a zároveň o způsobu jeho řešení. Motorpalem připravený projekt reorganizace prý má podporu financujících bank i dalších věřitelů, souhlasí s ním tak majitelé 80 procent pohledávek.

„To je výrazně nad zákonným požadavkem, který reorganizaci dává zelenou ve chvíli, kdy s ním vysloví souhlas nadpoloviční většina věřitelů,“ uvedl Samec. Největší pohledávku představuje syndikovaný úvěr Commerzbank a České spořitelny, který činí zhruba 480 milionů korun.

Hóta stoprocentním vlastníkem

Společnost by rovněž měla získat nového majitele. Podle předjednaných dohod a po schválení věřiteli a soudem by se stoprocentním vlastníkem akcií Motorpalu měla stát akciová společnost Moto Capital, za níž podle Samce stojí podnikatel Gregorz Hóta, dosavadní menšinový akcionář Motorpalu. Akcie Motorpalu zatím drží tři fyzické a jedna právnická osoba.

Gregorz Hóta je bývalým spolumajitelem Pivovarů Lobkowicz, svůj podíl prodal loni. V současnosti je mimo jiné hlavním akcionářem výrobce lyží Sporten.