Možní partneři Čepra – PKN, Slovnaft a Eni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Cerny Jan

Státní firmě Čepro, která patří mezi desítku největších tuzemských podniků, se rýsují tři možní partneři z řad rafinerských společností – polský PKN Orlen, slovenský Slovnaft a italská Eni. O možnosti, že by si Čepro vyměnilo akcie právě s některou z těchto skupin nebo vytvořilo společnou holdingovou strukturu, začíná dnes jednat pracovní skupina ministerstev průmyslu i financí a právě zástupců Čepra. Úřad vlády nakonec své zástupce na tato jednání nevysílá.

To, že Čepro již vedlo předběžná jednání se zmíněnými třemi firmami, včera potvrdil šéf státní společnosti Jiří Borovec. „Naopak jsme nejednali s ruským Lukoilem nebo Gazpromněftí, jak se o tom spekulovalo,“ upřesnil Borovec. Pokud stát integraci Čepra s rafineriemi podpoří, povede to k přeskupení českého ropného odvětví.

„Říkáme – pojďme společně hledat synergie,“ vysvětlil obchodní ředitel Čepra Jan Duspěva s tím, že cílem je ekonomické posílení firmy. Čepro sice provozuje sklady ropných produktů, jejich přepravu, velkoobchod i čerpací stanice, ale zatím mu v celém řetězci chybí právě rafinerie. PKN Orlen a Eni jsou zajímaví partneři, protože mají podíly v českých rafineriích, také slovenská rafinerie Slovnaft je ale díky dědictví bývalého Československa propojena produktovody s tuzemským trhem. PKN Orlen drží většinu v České rafinérské prostřednictvím Unipetrolu.

Otevřené zůstávají i další možnosti, kupříkladu ekonomičtí poradci vlády z NERV již dříve navrhli prodat podíl Čepra ve výši 20 až 30 procent. Šéfové Čepra sice doporučují výměnu akciových podílů, konečné rozhodnutí ale bude na státu.

Náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner již dříve uvedl jako jednu z možností také výměnu majetku. Čepro je podle něj konglomerát různých činností, variantou je tak omezit činnost firmy na skladování a přepravu ropných produktů. Kdyby se část Čepra prodávala, zájem by mohly mít i ruské firmy, případně rakouská OMV, teoreticky i Shell.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.