MPO: Energetická soustava spolyká sto miliard, změna tarifů je nutná

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Rozvoj energetické distribuční soustavy v Česku si i kvůli nárůstu individuálních obnovitelných zdrojů energie vyžádá v následujících 25 letech 100 miliard korun. Proto je mimo jiné také nutné změnit tarify plateb za elektřinu, ale ne v takové podobě, v jaké je předložil nedávno Energetický regulační úřad (ERÚ). V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu (MPO) Lenka Kovačovská.

„Distribuční soustava se bude nadále rozvíjet. A bude to následujících 25 let stát 100 miliard korun na úpravu, modernizaci sítí a dodání nových technických systémů. Celý systém se musí upravit. Není možné pokračovat v masivním rozšiřování obnovitelných zdrojů, aniž bychom na to neupravili sítě,“ uvedla.

Současný návrh ERÚ na změnu tarifů pro platbu elektřiny by podle odhadů MPO zdražil odběr elektřiny zhruba 38 procentům domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Ceny elektřiny přitom na trzích dlouhodobě klesají. Matematické modely předložených návrhů podle Kovačovské jsou stanoveny na situaci až v roce 2040.

Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková už dřív řekla, že nové tarify, které by měly začít platit od příštího roku, by mohly vydržet deset až patnáct let.

Vitásková zároveň upozornila, že bude pravděpodobně nutné upravit aktualizovanou státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě, které již schválila vláda. S tím ovšem MPO podle Kovačovské nepočítá.

Podpora obnovitelným zdrojům projde kontrolou

Navíc premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedávno uvedl, že návrh je třeba přepracovat a se změnou není třeba spěchat, měla by jí předcházet rozsáhlá debata.

Kovačovská dále hovořila o jednání ČR s Evropskou komisí ohledně notifikace státní podpory obnovitelných zdrojů. Podle ní zhruba 13 procent výrobců obnovitelných zdrojů energie bude individuálně posuzováno, zda nedostává státní podporu neoprávněně.

Jde o ty výrobce, kteří během tří let budou mít nárok na podporu více než 200 tisíc euro (5,4 milionu korun). Zbylých 87 procent individuálně posuzovat nebude třeba. ČR se na tom podle Kovačovské dohodla s Evropskou komisí v rámci šesti notifikačních procesů ohledně podpory obnovitelných zdrojů.

„Myslím, že se posouváme úspěšně ke konci. My jsme na únorové schůzce s komisí diskutovali technické pravidlo na posuzování přiměřenosti státní podpory. To říká to, že pokud kumulativně sledovaný subjekt získal v průběhu tří let podporu do 200 tisíc euro, tak nemusí být předmětem individuálního posuzování,“ uvedla.

Souhlas EK by podle dřívějšího Mládkova vyjádření měl být udělen zřejmě mezi únorem a dubnem

Pro individuální posuzování bude podle Kovačovské Evropská komise požadovat úpravu legislativy. Proces notifikace by podle ní mohl být ukončen do dubna. „A neměl by být důvod, aby se ty spory z minulosti opakovaly i v budoucnosti,“ uvedla.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se totiž od loňského podzimu s ministrem průmyslu Janem Mládkem i částí odborné veřejnosti přela kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v ČR podpora vyplacena nebude. Požadovala souhlas Evropské komise, že je podpora vydávána oprávněně. Většina producentů v ČR totiž notifikaci dlouhodobě nemá.

Souhlas EK by podle dřívějšího Mládkova vyjádření měl být udělen zřejmě mezi únorem a dubnem. Nakonec vláda loni před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a ERÚ koncem loňského roku za nepřítomnosti Vitáskové podporu vypsal. Celková výše podpory je až 42 miliard korun.

Elektřina může podražit, hlavně těm, co s ní šetří