Mráz pomáhá Temelínu a Dukovanům, vyrábějí více než v létě

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začal fungovat ve vyšším výkonu 500 megawattů (MW) druhý ze čtyř atomových bloků. Ke zvýšení výkonu ze 460 MW přispěla rozsáhlá výměna technických zařízení i posílení výkonu reaktoru tohoto bloku o pět procent. Po ukončení dlouhé odstávky bloku v závěru minulého roku následovaly necelé tři týdny testů. Modernizovaný blok vyrábí naplno elektřinu od pátku, uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začal fungovat ve vyšším výkonu 500 megawattů (MW) druhý ze čtyř atomových bloků. Ke zvýšení výkonu ze 460 MW přispěla rozsáhlá výměna technických zařízení i posílení výkonu reaktoru tohoto bloku o pět procent. Po ukončení dlouhé odstávky bloku v závěru minulého roku následovaly necelé tři týdny testů. Modernizovaný blok vyrábí naplno elektřinu od pátku, uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Zdroj: travelasist.vachta.cz

Jaderná elektrárna Temelín
Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Na vyšší výkon.V Jaderné elektrárně Dukovanyzačal v pátek naplnofungovat ve vyšším výkonu500 megawattů druhý ze čtyřatomových bloků. Ke zvýšenívýkonu ze 460 megawattůpřispěla rozsáhlá výměnatechnických zařízení i posílenívýkonu reaktoru tohoto blokuo pět procent. U prvníhodukovanského bloku stouplvýkon na 500 megawattů užpředloni. V pořadí třetí blokbude za stejným účelem modernizovánv tomto roce.
Dukovany porazilynovější Temelín.Jaderná elektrárna Temelín(na snímku) vyrobila loni13,82 terawatthodiny elektřiny.To je sice nejvíce od jejíhouvedení do provozu, nicménězdroj přesto zaostal za plánemo 0,6 terawatthodiny, a tokvůli nečekanému prodlouženíodstávky prvního bloku o třitýdny. Jaderná elektrárnaDukovany loni vyrobila14,176 terawatthodinyelektřiny, meziročněo 1,3 procenta více. Byl to druhýnejvyšší objem za čtvrt stoletíprovozu elektrárny.
6
Fotogalerie

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za víkend díky mrazivému počasí 105 107 megawatthodin elektřiny. Je to řádově o desetitisíce kilowatthodin elektřiny více než v létě. Mráz totiž pomáhá zvyšovat výkon elektrárny, rychleji chladne voda v chladících věžích. Mráz svědčí i Jaderné elektrárně Dukovany. 

Elektřina, kterou vyrobil Temelín za uplynulý víkend, by stačila 30 tisícům českých domácností na celý rok. "Během mrazivé soboty, kdy zde v noci teploty spadly až k minus 20 stupňům Celsia, vyrobily oba bloky nejvíce v tomto týdnu.

Při nízkých teplotách se lépe ochlazuje voda v chladicích věžích. Díky tomu pak turbogenerátor může dosáhnout vyššího výkonu. Například rozdíl mezi zimním a letním obdobím představuje denně ve výrobě řádově desetitisíce kWh elektřiny," řekl Marek Sviták. Nevýhodou mrazů je, že v Temelíně musí častěji kontrolovat pomocné technologie.

Mrazivé počasí svědčí také Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku. "Ale my díky schopnosti našich osmi chladicích věží můžeme těchto maximálních výkonů dosahovat i při vyšších teplotách, nejen když jsou takové velké mrazy," řekl mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Během velkých veder mohou Dukovany naopak k ochlazování vody využít i nové chladicí věže. Proti starším 125 metrů vysokým věžím s přirozeným prouděním vzduchu jsou sedmkrát nižší a k chlazení vody používají mohutné ventilátory.