Dukovany vyrobily nejméně elektřiny za 28 let, ČEZ prodělal pět miliard korun

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže

Jaderná elektrárna Dukovany bude mít nové chladící věže Zdroj: CTK

Daniel Beneš
elektrárna Dukovany
Dukovany porazilynovější Temelín.Jaderná elektrárna Temelín(na snímku) vyrobila loni13,82 terawatthodiny elektřiny.To je sice nejvíce od jejíhouvedení do provozu, nicménězdroj přesto zaostal za plánemo 0,6 terawatthodiny, a tokvůli nečekanému prodlouženíodstávky prvního bloku o třitýdny. Jaderná elektrárnaDukovany loni vyrobila14,176 terawatthodinyelektřiny, meziročněo 1,3 procenta více. Byl to druhýnejvyšší objem za čtvrt stoletíprovozu elektrárny.
Na vyšší výkon.V Jaderné elektrárně Dukovanyzačal v pátek naplnofungovat ve vyšším výkonu500 megawattů druhý ze čtyřatomových bloků. Ke zvýšenívýkonu ze 460 megawattůpřispěla rozsáhlá výměnatechnických zařízení i posílenívýkonu reaktoru tohoto blokuo pět procent. U prvníhodukovanského bloku stouplvýkon na 500 megawattů užpředloni. V pořadí třetí blokbude za stejným účelem modernizovánv tomto roce.
Jaderná alektrárna Dukovany
16
Fotogalerie

Kvůli nižší loňské výrobě v jaderných elektrárnách, než s jakou počítal plán, přišel ČEZ na provozním zisku zhruba o pět miliard korun. Vyplývá to z odhadů analytiků. Výroba v Temelíně loni meziročně klesla o více než desetinu. V Dukovanech se snížila o 5,1 procenta a byla nejnižší za 28 let. Příčinou byly odstávky. Podle analytiků je takový výsledek alarmující.

ČEZ se k těmto údajům vyjadřuje jen při čtvrtletní prezentaci výsledků. Výsledky za rok 2016 zveřejní v březnu.

"Už samotný fakt, že s výrobou 11,95 terawatthodiny (TWh) Dukovany dosáhly nejhoršího výsledku od roku 1988, je alarmující. Když se k tomu přidá i neplánované prodlužování odstávek v Temelíně s nízkou celoroční výrobou 12,1 TWh, pak vznikne výsledek, se kterým se ČEZ opravdu nemůže chlubit," míní analytik J&T Finance Group Michal Šnobr.

Za plánem z konce roku 2015 podle Šnobra ČEZ zaostal zhruba o čtvrtinu. "Jen v roce 2016 tak na hrubém provozním zisku (EBITDA) ztratil přes pět miliard korun. Špatnou zprávou je, že ztráta z výroby jaderné energie zasáhla nejen rok 2016, ale táhne se již od roku 2015 a velmi pravděpodobně zasáhne i celý letošní rok," dodal Šnobr. Celková finanční újma ze ztráty výroby v jaderných elektrárnách tak podle něj překročí deset miliard korun.

"Příčiny dlouhých odstávek jsou rozdílné, u Dukovan šlo především o kontroly svárů a Temelín poznamenaly problémy s ložisky turbín. Nicméně výsledek je stejný - nižší výroba a tím i nižší tržby," doplnil jednatel společnosti ENA Jiří Gavor. Ve srovnání s rekordními roky podle něj ČEZ poklesem výroby přišel o zhruba pět miliard korun.

Energie vyrobená z jádraEnergie vyrobená z jádra|e15

Rovněž podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty plánované i neplánované odstávky negativně ovlivňují hospodaření společnosti. Analytik Petr Hlinomaz považuje pro ČEZ za citlivější pokles výroby v Dukovanech. Chybějící výroba v jaderných elektrárnách, která je podle něj charakteristická vyšší ziskovou marží, musela být nahrazena výrobou v tepelných elektrárnách.

Podle analytika webu oEnergetice.cz Martina Voříška byla prodloužená odstávka v Dukovanech způsobena nekvalitní dokumentací k rentgenovým snímkům svárů. "Výroba Dukovan byla ovlivněna především v první polovině roku, zatímco Temelín ztratil nejvíce ve druhé polovině 2016, kdy nevyráběl téměř měsíc a půl ani jeden z jeho bloků," dodal. Výroba v jaderných elektrárnách bude podle něj v porovnání se standardními hodnotami nižší i letos.