MŽP je ve skluzu s vyhláškou, která určuje pravidla pro solárníky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ministerstvo životního prostředí mělo již před měsícem a půl poslat k připomínkovému řízení vyhlášku, která řeší výši poplatků za recyklaci fotovoltaických panelů a stanovuje pravidla pro jejich vybírání. Nový zákon o podporovaných zdrojích energie přitom začne pro solárníky platit od nového roku.

A vyhláška z něj vychází. „Ministerstvo na přípravě aktivně pracuje. Vnější připomínkové řízení zatím neproběhlo, ale děláme vše proto, abychom splnili termíny a našli co nejoptimálnější řešení,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí resortu Matyáš Vitík.

Přestože doplňující vyhláška ještě nevyšla, už nyní jsou plánované změny provozovatelům, dodavatelům i výrobcům proti srsti. Tvrdí, že na recyklaci panelů již finančně přispívají v rámci evropské asociace PV Cycle. Ministerstvo životního prostředí k dvojím poplatkům zaujalo jasný názor.

„Ze strany těchto systémů v současnosti dle našich informací neexistuje finanční rezerva na reálné nakládání se solárními panely v České republice, kterých je na celém našem území instalováno přibližně 150 tisíc tun,“ uvedl mluvčí.

:

Český systém platby poplatků je v Evropě unikátní, národní ani evropská legislativa dosud jakoukoliv platbu za nakládání s odpadními solárními panely neobsahovala. Dosavadní systém financování, založený na dobrovolné bázi, fungoval v režimu pay as go, a jakékoliv poplatky byly podle ministerstva směřovány pouze na zajištění solárních panelů, ze kterých se v EU stal v minulých letech odpad. „Což představuje doposud relativně marginální množství,“ konstatoval Vitík.

Zákon o podporovaných zdrojích energie nařizuje začít vybírat recyklační poplatek od roku 2014 až roku 2019 a za toto období nashromáždit prostředky, ze kterých se recyklace solárních panelů bude platit.

Ilustrační fotoIlustrační foto

V první polovině roku 2013 by se měly u ministerstva životního prostředí začít registrovat kolektivní systémy, které by zajistily povinnosti ohledně recyklací za výrobce solárních panelů i provozovatele solárních elektráren.

Životnost panelů odborníci odhadují na přibližně 15 až 25 let. Už nyní ale přibližně jedno procento panelů musí provozovatelé vyřadit při instalacích. V současnosti platí, že likvidaci panelů, které výrobce prodal a prodá do prvního ledna 2013, bude muset financovat provozovatel solární elektrárny. Po tomto datu už to bude muset zajistit výrobce panelů nebo jejich dodavatel do České republiky.