Na český trh vstoupil elektromobil BMW i3, stojí kolem milionu korun

Ze světové premiéry BMW i3

Ze světové premiéry BMW i3 Zdroj: Veronika Lukasova

Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
Elektromobil BMW i3
6
Fotogalerie
Německá automobilka BMW začala v České republice prodávat svůj první sériový elektromobil do města i3. Na baterie má mít dojezd až dvě stě kilometrů a jeho cena začíná na 900 tisících korunách.

Elektrický vůz bavorské značky bude mít na trhu několik konkurentů. Model Leaf od Nissanu startuje na ceně 715 300 Kč, o 2000 Kč více stojí Peugeot iOn nebo Citroën C-Zero. V příštím roce by se mohl objevit elektromobil Citigo od tuzemské Škody a na trh přijde i elektrický Golf.

Model i3 sériově vyrábí závod BMW v Lipsku teprve od září. Skelet vozu je tvořen z uhlíkových vláken a karosérie z plastu. Lithium-iontové baterie jsou umístěné pod podlahou a elektromotor o výkonu 170 koní nad zadní poháněnou nápravou. Rychlost vozu je elektronicky omezená na 150 km/hod.

Standardní dojezd i3 je 130 km, což by mělo podle zástupců BMW naprosté většině řidičů stačit. Ti totiž po městě najezdí v průměru kolem 60 km. V případě potřeby bude moci uživatel zvolit režim pro prodloužení dojezdu, který omezí některé funkce a tím i spotřebu elektřiny. Sníží se například maximální rychlost nebo výkon klimatizace.

K dostání bude také hybridní verze s dvouválcovým benzínovým generátorem pro dobíjení baterií za jízdy, která dojezd zvýší až na 340 km. Bude o 118 tisíc korun dražší. Pokud bude chtít majitel elektromobilu jet někam dál, automobilka mu za zvýhodněných podmínek půjčí vůz se spalovacím motorem.

Baterie bude možné dobíjet z běžné zásuvky i u rychlonabíjecích stanic. Standardní doba plného nabití je šest až osm hodin. Řidič bude mít k dispozici kartu pro dobíjení u veřejných stanic. BMW spolupracuje s největšími provozovateli, kterými jsou ČEZ a PRE.

Elektromobil i3 bude na českém trhu prodávat výhradně pražský dealer Invelt. Servisní služby poskytne v tuzemsku sedm provozoven. Očekávaný prodej v příštím roce importér nesdělil. Letos se od ledna do října na českém trhu prodalo celkem 25 elektromobilů, loni ve stejném období 62.