Na Jesenicku chtějí těžit křišťál a další drahé kameny

Přírodní křišťál - drahokamová odrůda křemene

Přírodní křišťál - drahokamová odrůda křemene Zdroj: By Parent Géry (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Přírodní křišťál - drahokamová odrůda křemene
Přírodní křišťál - drahokamová odrůda křemene
Přírodní křišťál - drahokamová odrůda křemene
Přírodní křišťál - drahokamová odrůda křemene
5
Fotogalerie

Zahájit těžbu křišťálu plánuje obec Velká Kraš na Jesenicku. Ložisko křemene v okolních lesích totiž skrývá stovky tun drahokamových odrůd, mezi které kromě křišťálu patří například záhněda. Obecní samospráva zatím nerozhodla, zda drahokamy v severním cípu Olomouckého kraje bude těžit vlastními silami nebo se spojí se strategickým partnerem.

Z dokumentace EIA vyplývá, že Velká Kraš ve svých plánech počítá s roční těžkou pět tisíc tun křemene, přičemž získáno má být 25 tun drahokamů. Celkové množství vytěženého nerostu v plánech činí 67 tisíc tun, z toho na drahé kameny připadá 335 tun. Mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že obvodní báňský úřad dobývání drahého kamene povolil. Rozhodnutí ale ještě nenabylo právní moci.

O variantách těžby by měli na začátku září jednat zastupitelé Velké Kraše, která o obnově dobývání křišťálu uvažuje patnáct let. "Čekáme na nabytí právní moci rozhodnutí báňského úřadu," řekla starostka Velké Kraše Vlasta Kočí.

Zastupitelům budou poté podle Kočí předloženy základní informace k možnostem těžby křišťálu. Ve hře je varianta, že obec bude těžit a zpracovávat křišťál vlastními silami i spolupráce s investorem, který by náročný projekt pomohl financovat. Těžba křišťálu by mohla výrazně zvýšit příjmy rozpočtu Velké Kraše, ve které žije zhruba 900 obyvatel.

Většina schváleného dobývacího prostoru je zalesněna. Těžba má zabrat 0,6 hektaru lesního pozemku. Kvůli těžbě křemene a drahokamů vznikne na ploše 0,3 hektaru jáma s průměrnou hloubkou 15 metrů, na jejíž místě v budoucnu zřejmě vznikne vodní plocha. Krystaly křišťálu mají být v dobývacím prostoru po odstřelu vybírány ručně a poté odváženy ke zpracování do úpravny v obci.

Křišťál se používá ve šperkařství, v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. Často zdobí sbírky nerostů. Polodrahokam záhněda, který je zabarvený příměsí hliníku, sodíku a lithia, nachází uplatnění ze zlatnickém průmyslu.