Na radary obrana vypíše soutěž, pardubickou Retii přímo neosloví

Ilustrační foto radaru

Ilustrační foto radaru Zdroj: profimedia.cz

Přímé oslovení česko-slovenského konsorcia spadlo pod stůl, ministerstvo obrany vyhlásí na nákup vojenských 3D radarů otevřené výběrové řízení. Firmám v čele s pardubickou Retií nepomohlo ani to, že se na společném mezinárodním projektu dohodly ještě s Maďarskem a výhledově i s Polskem.

„Bylo rozhodnuto o vyhlášení otevřené soutěže, v jejímž rámci se uskuteční užší řízení, kde jednotlivý uchazeči předloží doklady o potřebné kvalifikaci,“ uvedl důvěryhodný zdroj blízký ministerstvu. To už dříve oznámilo, že o dalším postupu rozhodne do konce září.

Do tendru se tak podle všeho přihlásí i americký Lockheed Martin a britská BAE Systems, jejíž zástupci se o zakázku intenzivně zajímají.

Česká armáda už dříve avizovala zájem o pět radarů, slovenská o čtyři a maďarská o dva. Cena jednoho zařízení, které chtěli výrobci z těchto tří zemí umístit na podvozky Tatra, neměla překročit 325 milionů korun.

Ruské radary dosluhují

Vojáci na nákup radiolokátorů tlačí, protože ruské radary P-37 jsou už deset let za hranicí životnosti. „Proto nemohou fungovat ve čtyřiadvacetihodinovém provozu. I mechanicky jsou na tom tak špatně, že čekáme, kdy se něco zlomí,“ uvedl na nedávném semináři v Poslanecké sněmovně zástupce rezortu obrany.

Tuzemské firmy vývoje nové antény, která je srdcem radiolokátoru, už investovaly 180 milionů korun. Dalších 160 milionů přidalo ministerstvo průmyslu obchodu.