Na zimu je plynu dost, zásobníky RWE jsou téměř plné

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Česko je premiantem ve střední Evropě. Podzemní zásobníky plynu má naplněné na více než 90 procent. „V zásobnících RWE je nyní 2,6 miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá třetině české roční spotřeby a 97 procentům kapacity zásobníků,“ říká Lubor Veleba, jednatel společnosti RWE Gas Storage, která vlastní tři čtvrtiny českých skladovacích kapacit. MND Gas Storage má svůj zásobník plný ze 75 procent.

Přestože plynu v podzemí je před zimou dost, jednotliví obchodníci se ve strategii, jak si zajistit plyn pro zákazníky, liší. Centropol má v zásobnících schováno 64 procent zimních dodávek. E. ON si v podzemí uskladnil 28 procent dodávek na zimní období.

U obou jde o meziroční růst skladovaného objemu. Ostatní velcí hráči z řad alternativních dodavatelů se drží zákonného minima. Tím je dvacet procent spotřeby chráněných zákazníků v době zimních špiček. Už od příštího roku budou muset obchodníci skladovat v podzemí minimálně 30 procent špičkové spotřeby chráněných zákazníků.

„Je to krok správným směrem. Bezpečnostní standard je pojistka proti tomu, že by se obchodníci rozhodli plyn neskladovat, a na zimu by tak fyzicky nebyl přímo Česku,“ říká Veleba. Příklady Maďarska, Slovenska či Rakouska ukazují, že dodavatelé zásobníky nevyužívají naplno. Maďarské jsou plné jen z poloviny a slovenské a rakouské ze tří čtvrtin.