Nabídka za dva biliony. Americká skupina Honeywell chce koupit konkurenta

Honeywell

Honeywell Zdroj: honeywell.com

Americká průmyslová skupina Honeywell International nabízí převzetí konkurenční společnosti United Technologies Corporation (UTC) za 90,7 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun). Vyplývá to z dnešního sdělení Honeywell. Obě společnosti jsou významnými dodavateli pro letecký a kosmický průmysl a jejich sloučením by vznikla společnost s tržbami dosahujícími takřka 100 miliard dolarů.

Honeywell nabízí za UTC směs svých akcií a hotovosti v hodnotě, která o 22 procent překračuje tržní hodnotu akcie UTC z 19. února, tedy posledního obchodovacího dne předtím, než se objevila zpráva o jednání mezi oběma firmami. Obě společnosti počátkem týdne bez dalších podrobností sdělily, že jednaly o fúzi.

UTC v pondělí spojení odmítla s tím, že americké úřady na ochranu hospodářské soutěže by podle jejího přesvědčení plán na sloučení obou firem zamítly. Honeywell ale sdělil, že proces regulačního hodnocení nabídky nepovažuje za „závažnou překážku“ pro transakci. Podle ní by spojení s UTC ušetřilo na nákladech 3,5 miliardy dolarů.

UTC je z hlediska tržeb a počtu zaměstnanců větší než Honeywell. Honeywell má zase aktuálně vyšší tržní hodnotu než společnost, která vyrábí mimo jiné letecké motory Pratt & Whitney a výtahy Otis.