Nabídku na čtyři jaderné bloky slibuje předložit i korejská KHNP

Korejská společnost KHNP, která je jedním z uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, připraví novou závaznou nabídku na čtyři jaderné bloky. Rozhodnutí vlády o rozšíření tendru respektuje a přizpůsobí se mu. Na další fázi jaderného tendru se připravuje také francouzská firma EDF, která rozšíření soutěže z výstavby jednoho na více bloků uvítala.

Vláda ve středu vyzvala francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. 

„Společnost KHNP respektuje rozhodnutí české vlády o výstavbě dalších jaderných bloků. Vyvineme maximální úsilí, abychom předložili novou závaznou nabídku na čtyři bloky v souladu s pokyny a časovým harmonogramem stanovených vlastníkem projektu,“ sdělila KHNP.

Firma připomněla, že možnost výstavby dalších bloků podle požadavků investora posoudila už dříve a v říjnu loňského roku předložila nezávaznou nabídku spolu s původní nabídkou na stavbu jednoho bloku v Dukovanech. „Jsme tedy schopni předložit konkurenceschopnou nabídku podle nových pokynů vlastníka projektu,“ dodala dnes korejská společnost.

Vláda pro další fázi soutěže neoslovila severoamerickou společnost Westinghouse. Její původní nabídka podle kabinetu nesplnila podmínky tendru. Jedním z hlavních problémů podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) bylo to, že nebyla závazná, a tudíž nemohla být při hodnocení srovnatelná. V nabídce Westinghouse podle vlády dále nebyl jednoznačně určen subjekt, který by byl zodpovědný za kvalitu díla.

Do tendru na nový blok v Dukovanech se loni přihlásili tři zájemci - francouzská EDF, korejská KHNP a severoamerický Westinghouse. Účastníci tendru loni podali vedle nabídek na nový blok v Dukovanech také nezávazné nabídky na stavbu dalších tří reaktorů. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) z analýzy těchto nabídek vyplynulo, že výstavba více zdrojů by vycházela až o 25 procent výhodněji než stavba pouze jednoho bloku.