Nájemce státního pivovaru Vyškov bude mít jen jednoho majitele

Pivovar Vyškov

Pivovar Vyškov Zdroj: pivovyskov.cz

Za státní pivovar bývá považován pouze českobudějovický Budvar, v Česku ale existuje ještě jeden, a to pivovar v jihomoravském Vyškově. Krachu se pivovar, jehož privatizaci brání nevyjasněné podmínky církevních restitucí, před čtyřmi lety vyhnul díky pronájmu. Majitelé firmy CBIC, která jej má pronajatý, se ale rozešli v názorech na řízení. Výsledkem sporů je, že nájemce pivovaru bude mít jednoho majitele.

„Podíl ve sdružení, které provozuje pivovar Vyškov a zároveň vlastní i část CBIC, jsem prodal počátkem letošního roku,“ řekl spoluzakladatel a pivovarský expert Miloš Hrabák.

„Po více než dvouletém provozování pivovaru, kdy jsem byl členem představenstva i ředitelem pivovaru, došlo k názorovému rozkolu s majoritním akcionářem Jiřím Kopencem ohledně dalšího směřování pivovaru. Důsledkem bylo, že jsem ztratil jakýkoli vliv na rozhodování a chod firmy,“ dodal Hrabák. Logickým krokem pak bylo, že jako minoritní spoluvlastník odešel z pozice ředitele a zároveň požádal o uvolnění z funkce člena představenstva.

Pivovar vlastní státní firma Jihomoravské pivovary jako poslední aktivum po privatizacích v 90. letech. CBIC vyhrála pronájem ve výběrovém řízení vypsaném před čtyřmi lety. Výstav pivovaru tehdy činil pouhých 15 tisíc hektolitrů, pod novým nájemcem ale začal postupně růst.