Nedostatek dílů ohrožuje výrobu v šesti továrnách Volkswagenu

Volkswagen Golf Variant

Volkswagen Golf Variant Zdroj: Foto Lukas Dittrich, AutoRevue.cz

Volkswagen Golf Variant (Repro AutoRevue.cz)
Volkswagen Golf Variant (Repro AutoRevue.cz)
Volkswagen Golf Variant (Repro AutoRevue.cz)
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
8
Fotogalerie
Přerušení výroby kvůli nedostatku komponentů způsobenému sporem s dodavateli se dotýká celkem šesti německých továren automobilky Volkswagen a ovlivní téměř 28 tisíc zaměstnanců. Oznámila to dnes firma. Německá vláda vyzvala Volkswagen a dodavatele k rychlému vyřešení sporu. Ten by podle analytiků mohl stát automobilku desítky milionů eur, napsala agentura Reuters.

Mluvčí automobilky Christoph Adomat podle ekonomického listu The Wall Street Journal uvedl, že Volkswagen jednání s dvěma dodavateli v pátek přerušil a obě strany se dohodly, že v pondělí budou pokračovat.

Volkswagen kvůli nedostatku dílů zastaví ode dneška na týden výrobu modelů Golf v domovské továrně ve Wolfsburgu, problémy ale mají kvůli sporu s dvojicí dodavatelů i další továrny. Tisíce zaměstnanců musejí na dovolenou, další čeká zkrácená pracovní doba.

Závažné problémy automobilce způsobuje spor s dvojicí dceřiných firem saské společnosti Prevent. Jde o firmu ES Automobilguss, která zastavila dodávky litinových dílů nutných pro výrobu převodovek, a o společnost Car Trim, jež dodává potahy na sedadla.

Pozadí sporu není zcela jasné, mluví se ale o tom, že by za konfliktem mohl stát jeden společný projekt, ze kterého sešlo. Firmy Car Trim a ES Automobilguss o víkendu Volkswagen obvinily, že bez vysvětlení a nabídky kompenzace ruší kontrakty, které s nimi uzavřel, což je přimělo zastavit dodávky.