Největší evropský zbrojař BAE kupuje vývojáře bojových simulátorů Bohemia Interactive

Bohemia Interactive Simulations vyvíjí simulátory boje.

Bohemia Interactive Simulations vyvíjí simulátory boje. Zdroj: Bohemia Interactive Simulations

Původně česká společnost Bohemia Interactive Simulations přejde do britských rukou. Zbrojní gigant BAE Systems kupuje firmu, která se specializuje na vývoj bojových simulátorů umožňujících vojákům cvičit ve virtuální realitě.

„BAE Systems vstoupila do závěrečné fáze jednání o převzetí Bohemia Interactive Simulations. V následujících měsících podnik projde nezbytnými kroky, jako jsou schválení regulátory, nutnými pro dokončení mezinárodní transakce takového typu,“ oznámila BAE.

„Tým zkušených inženýrů vyvíjí vysoce věrné a nákladově efektivní softwarové produkty pro trénink a simulaci a jejich komponenty,“ uvádí BAE s tím, že poptávka ozbrojených složek po simulátorech roste.

Studio Bohemia Interactive založili v roce 1999 bratři Marek a Ondřej Španělovi. Firma původně vyvíjela herní software, známá je například hra Operace Flashpoint. Na jejím základě pak vznikl taktický simulátor, jehož vývoj se posléze vydělil do samostatné firmy Bohemia Interactive Simulations. Tu v roce 2013 ovládla americká investiční skupina Riverside.

Mezi zákazníky Bohemia Interactive Simulations patří americká, britská, francouzská nebo švédská armáda.

Bohemia Interactive Simulations sídlí v Orlandu na Floridě. Po celém světě má přes 325 zaměstnanců, kromě USA má kanceláře ve Velké Británii, Austrálii, v Česku a na Slovensku.

Herní studio Bohemia Interactive pokračuje ve své původní činnosti, je mimo jiné tvůrcem populárních sérií Arma nebo DayZ. Na začátku letošního roku získal ve společnosti minoritní podíl čínský technologický gigant Tencent.