Největší řetězec lékáren v USA koupí rivala Rite Aid

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Faggy Art via Flickr

Největší americký řetězec lékáren Walgreens Boots Alliance se dohodl na převzetí svého menšího konkurenta Rite Aid, za něhož zaplatí 9,4 miliardy dolarů. Firma tak výrazně rozšíří své aktivity ve Spojených státech a upevní si pozici při jednání s dodavateli o cenách léků. I s převzatým dluhem společnosti Rite Aid činí hodnota transakce asi 17,2 miliardy dolarů (422 miliard korun).

Walgreens zaplatí za každou akcii Rite Aid devět dolarů v hotovosti, což je asi 48 procent nad pondělní závěrečnou cenou těchto akcií na burze. Transakci ještě musí schválit americká Federální komise pro obchod (FTC), která přezkoumává, zda jsou fúze v maloobchodním sektoru v souladu s antimonopolními pravidly.

Walgreens očekává, že transakci dokončí ve druhé polovině příštího roku. Řada analytiků podle agentury Reuters předpokládá, že FTC bude požadovat, aby sloučená skupina prodala část aktivit v těch amerických státech, kde bude mít příliš silnou pozici.

Společnost provozuje asi 13 200 prodejen, z toho zhruba 60 procent v USA. Rite Aid má v USA zhruba 4600 prodejen a na tamním trhu firmě patří třetí příčka.