Nejvyšší správní soud: Solárníci mají vědět, jak se počítají výkupní ceny

Solární elektrárna, ilustrační foto

Solární elektrárna, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil verdikt, podle kterého má Aliance pro energetickou soběstačnost nárok na požadované informace o způsobu kalkulace výkupních cen fotovoltaické energie. Data by měl podle rozhodnutí Krajského soudu v Brně poskytnout Energetický regulační úřad (ERÚ), který se neúspěšně bránil prostřednictvím kasační stížnosti.

Aliance konkrétně požadovala kalkulace výkupních cen pro roky 2005, 2006, 2008 a 2011, dále studie Českého vysokého učení technického, záznamy komunikace a podklady k nastavení výkupních cen, které úřad v minulosti poskytl zpracovateli auditu. Úřad ovšem uváděl, že informace už nemá a není ani vázán povinností je uchovávat.

Krajský soud argumentaci úřadu nepřijal. Postupoval prý nezákonně, když požadované informace neposkytl. Jsou to údaje, které objektivně měl k dispozici v době zpracování auditu a měl je mít i nadále, protože tvořily podklad pro stanovení výkupních cen fotovoltaické energie. Zároveň byla žádost podle informačního zákona dostatečně jasně formulovaná.

Povinnost uchovávat informace

„Žalovaný nemůže rezignovat na poskytnutí informace pouze s odůvodněním, že se jedná o neexistující informace, ačkoliv je zřejmé, že tyto informace existovaly a žalovaný má nadále povinnost tyto informace uchovávat, neboť se vztahují k jeho činnosti,“ stálo v rozhodnutí krajského soudu. Plné odůvodnění potvrzujícího verdiktu NSS zatím není k dispozici.

„Soudní spor je typickou ukázkou, jak se vedení ERÚ brání veřejné kontrole. Nechce se totiž věřit, že by úřad s rozpočtem přes 200 milionů korun neměl na archivaci několika výpočtů,“ uvedl loni v prosinci ředitel aliance Martin Sedlák.