Němci začnou u Stříbra vyrábět díly pro kufry aut, zaměstnají až 600 lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Berger, Euro

Německá společnost Ideal Automotive bude v průmyslové zóně Panattoni Park u Stříbra na Plzeňsku vyrábět součástky pro kufry automobilů. V nové hale, která vyroste do třetího čtvrtletí letošního roku, nabídne práci až 600 lidí. Výši investice firma neuvedla.

Podnik v Česku investuje už počtvrté. Jako první spustil výrobu v roce 1999 v Boru na Tachovsku, poté začal podnikat také ve Strakonicích a ve Stříbře. Ideal Automotive se specializuje na vývoj a výrobu textilních a plastových automobilových součástek. Kromě Česka vlastní závody ještě v Německu a jeden v Mexiku.

Průmyslová zóna u Stříbra nyní téměř zdvojnásobí svoji rozlohu z původních 62 tisíc metrů čtverečních. Nová hala, kterou pro Ideal Automotive chystají společnosti Accolade a Panattoni, zabere 16 tisíc metrů čtverečních. Na dobré cestě prý i další investice.

Ke Stříbru míří i další investoři

Do zóny údajně vstoupí americký výrobce kancelářského nábytku Steelcase, který do ČR přesune výrobu z Německa. Podle náměstka hejtmana Ivo Grünera zaměstná až 1000 lidí. Své provozy dokončí letos v pololetí. Spolu s Ideal Automotive obsadí 50 tisíc m2.

„Panattoni Park Stříbro se má postupně rozrůst až na 11 budov a velikost téměř 300 tisíc metrů čtverčních,“ upřesnil Milan Kratina z Accolade.

Skvělá zpráva pro region

Tachovsko se tradičně potýká nejvyšší nezaměstnanost z okresů Plzeňského kraje. Jen ve Stříbře a okolí hledá práci zhruba tisícovka lidí.

„Příchod Ideal Automotive a rozšiřování průmyslové zóny je pro náš region skvělá zpráva,“ uvedl starosta Kostelce František Trhlík. Připomněl, že se region musel po nástupu krize vyrovnat se ztrátou téměř dvou tisíc pracovních míst kvůli odchodu některých společností. „Dnes se sem vrací nové, moderní, zdravé firmy, které pomáhají místním občanům i drobným podnikatelům,“ dodal.

V roce 2009 přesunula výrobu automobilových kabelových svazků ze Stříbra do Rumunska firma AEES (dříve Alcoa Fujikura Czech). Zaměstnávala 1600 lidí. Speciálně vytvořená pracovní skupina pro Tachovsko od té doby sháněla nové investory.

K největším současným nájemcům Panattoni Parku Stříbro patří zahraniční korporace Lear, Leoni a Assa Abloy. Dosud tam podle Trhlíka našlo na téměř 15 hektarech práci asi 700 lidí.