Německá jaderná daň není protiprávní. Akcie reagovaly pádem

Německá jaderná elektrárna Isar

Německá jaderná elektrárna Isar Zdroj: Bjoern Schwarz, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Jeden právnický posudek poslal akcie německých energetických firem strmě dolů. Generální advokát Evropského soudního dvora (ESD) Maciej Szpunar usoudil, že daň z jaderného paliva, kterou zavedla v roce 2011 spolková vláda, neodporuje unijnímu právu.

Akcie E. ON se záhy propadly o pět procent, cenné papíry RWE ztratily sedm procent, ale nakonec zavíraly s menší ztrátou. Provozovatelům jaderných elektráren, mezi něž patří ještě EnBw a kteří už na dani odvedli 4,6 miliardy eur, tak klesají šance, že uspějí s žalobami proti státu o vrácení peněz. Německé soudy ještě ve sporu nerozhodly, ale budou se muset řídit stanoviskem, které přijme na základě advokátova posudku ESD. Ten zpravidla posudek respektuje.

Vývoj akcií RWEVývoj akcií RWE | e15

Analytici oslovení agenturou Reuters se neshodují, zda trh už dříve do svých očekávání započítal odvody z jaderného paliva. Podle některých by RWE mohla kvůli dani letos přijít o 300 až 400 milionů eur provozního zisku a E. ON dokonce o 700 milionů eur provozního zisku. To v situaci, kdy se obě firmy potýkají s prudkým propadem zisků kvůli klesajícím cenám elektřiny.

Jaderná daň se vztahuje na jaderné palivo, které se spotřebuje pro výrobu elektřiny. Odvádět se má až do roku 2016. Energetické koncerny s vládou vedou spory i kvůli jejímu rozhodnutí o odstavení jaderných elektráren do roku 2022. Ve hře jsou kompenzace ve výši 20 miliard eur.