Německá zbrojovka Heckler & Koch dodávala zbraně drogovým gangům v Mexiku

útočná zbraň Hoeckler and Koch

útočná zbraň Hoeckler and Koch Zdroj: military.com

Německé útočné pušky zbrojní firmy Heckler & Koch se dostaly do výzbroje mexických drogových kartelů. Podle časopisu Der Spiegel byly zbraně neoprávněně vyvezeny. Případem se již zabývá prokuratura ve Stuttgartu.

V Německu propukl zbrojní skandál. Renomovaná zbrojovka Heckler & Koch prý protiprávně vyvážela zbraně do Mexika, kde pak sloužily ilegálním skupinám na severu země. Časopis Der Spiegel uvedl, že firma čelí i podezření z korupce.

Za ilegálním vývozem údajně stojí dva dlouholetí zaměstnanci zaměstnanci společnosti, kteří jsou za nezákonný vývoz útočných pušek typu G36 odpovědní.

Podle vyjádření zbrojovky podezřelí zaměstnanci ilegální vývoz organizovali bez vědomí vedení firmy. Společnost již zadala ke zpracování speciální studii, která má zmíněné transakce objasnit. Heckler & Koch ke skandálu uvedl, že společnost bere vyšetřování jako příležitost prověřit a zlepšit své systémy bezpečnosti vývozu zbraní.

Podezřelé dodávky zbraní měly putovat do severního Mexika, kde je měli převzít zástupci drogových gangů v drogové scéně. V dalším případě státní zástupce řeší i otázku korupce. Prověřuje jak si Heckler & Koch otevřel cestu pro dodávky zbraní do Mexika.