Německému průmyslu klesá počet zakázek. Vývoj nevypadá dobře, varuje analytik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Objem průmyslových zakázek v Německu klesl v dubnu již čtvrtý měsíc za sebou. Ve srovnání s předchozím měsícem se snížil o 2,5 procenta, analytici přitom čekali nárůst o 0,8 procenta. Německý statistický úřad ve svých zveřejněných údajích navíc upravil směrem nahoru i údaj o březnovém poklesu. Ten se ukázal být výraznější, činil 1,1 procenta, nikoli původně udávaných 0,9 procenta.

Část analytiků oslovených agenturou DPA hovoří o znepokojivém trendu a "studené sprše" pro německý průmysl. Nepřetržitý pokles objemu průmyslových zakázek od začátku roku dávají do souvislosti s celkovým horším vývojem hospodářství za období od ledna do března.

V dubnu se výrazně snížila domácí poptávka, ve srovnání se třetím měsícem roku klesla o 4,8 procenta. Zahraničí poptávalo o 0,8 procenta méně německých průmyslových výrobků.

"Vývoj nevypadá dobře," řekl agentuře DPA ekonom VP Bank Thomas Gitzel. Příčinu slabého přísunu zakázek vidí v debatách o zavádění cel. "Firmy v eurozóně zřejmě znejistěly," dodal. Objem zakázek ze zemí platících eurem se v dubnu snížil o 9,9 procenta, tedy téměř dvojnásobně oproti zbytku světa.

Jiní analytici jsou ale méně kritičtí, hovoří pouze o přechodném období. Ekonom Stefan Kipar z banky BayernLB je i nadále přesvědčen, že německý boom bude pokračovat, "pokud přece jen neeskaluje globální obchodní konflikt."