Německo dál ve velkém vyváží elektřinu. I přes odklon od jádra

jaderná elektrárna, větrná elektrárna

jaderná elektrárna, větrná elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Německo v loňském roce navzdory postupnému odklonu od jaderné energie zůstalo čistým vývozcem elektřiny. Vyplývá to ze zprávy spolkového statistického úřadu. Vývoz elektřiny z Německa převýšil dovoz již sedmý rok za sebou. Česká republika byla loni třetím největším zahraničním dodavatelem elektřiny na německý trh po Francii a Dánsku.

Německo loni nakoupilo v zahraničí 43,8 terawatthodiny elektřiny. Do ciziny, zejména do Nizozemska, Rakouska a Švýcarska, naopak směřovalo 66,6 terawatthodiny německé elektřiny. Přebytek Německa v obchodování s elektřinou se tak oproti roku 2011 téměř zečtyřnásobil na 22,8 terawatthodiny. K růstu přebytku přispěla mimo jiné stoupající produkce solárních a větrných elektráren, napsala agentura DPA.

Česká republika v loňském roce podle statistického úřadu dodala do Německa 8,4 terawatthodiny elektřiny. Největším zahraničním dodavatelem byla Francie (13,2 terawatthodiny), za kterou následovala Dánsko (8,5 terawatthodiny).

Německo v březnu 2011 v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima vyřadilo na tři měsíce z provozu sedm jaderných reaktorů postavených před rokem 1980. Později německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.