Německý majitel českého výrobce autodílů Meteor je v insolvenci

Továrna Meteor v Sádku u Příbrami

Továrna Meteor v Sádku u Příbrami

Německá firma Meteor, výrobce těsnění a dalších gumových součástí pro automobily, letadla i domy, v pátek ohlásila insolvenci. Meteoru patří kromě tří továren v Německu a dvou v USA i česká továrna na plastové automobilové díly v Sádku nedaleko Příbrami, kde pracuje celkem asi 270 zaměstnanců. České výrobně ale podle slov jejího ředitele Romana Prokeše bankrot nehrozí, čeká ji však nejspíše změna majitele.

„České výroby se to nedotkne, my nebudeme hlásit insolvenci. Máme vlastní zdroje financí, vlastní zákazníky,“ řekl E15.cz Prokeš, jednatel české dcery Meteor Polymer Products.

České firmě se podle Prokeše daří, každý rok své historie bylo její účetnictví v zisku. Jeho výši ale neprozradil. Zástupce výrobny v Sádku připustil, že coby majetek německého Meteoru firma nejspíš brzy změní majitele. „Budou následovat kroky insolventního správce v Německu,“ dodal Prokeš.

Insolvenční řízení má začít v dubnu, informoval v pondělí server deníku Bild. Německá firma požádal o ochranu před věřiteli kvůli dluhům, které není schopna splácet, píše server NDR.de.

Podle informací zveřejněných v německém tisku bude vedení Meteoru usilovat o to, aby výroba v pobočkách firmy zůstala zachována. Jen v solním Sasku zaměstnává firma 1800 lidí, celosvětově pak 2300 zaměstnanců. Obrat firmy sídlící v německém Bockenemu činí podle odhadů 221 milionů eur.