Němečtí Zelení podpoří vládní plán odchodu od jádra

Sbohem, jádro. Lidé v německém Essenu včera
protestovali proti atomové energii před sídlem RWE, která
provozuje jaderné elektrárny

Sbohem, jádro. Lidé v německém Essenu včera protestovali proti atomové energii před sídlem RWE, která provozuje jaderné elektrárny Zdroj: reuters

Němečtí opoziční Zelení se na dnešním mimořádném sjezdu navzdory vnitřním rozporům dohodli, že podpoří záměr vlády kancléřky Angely Merkelové opustit jadernou energetiku do roku 2022. Informovala o tom agentura AP. Postoj Zelených je důležitý pro schválení návrhu v horní komoře parlamentu, kde nemá vláda většinu.

Většina stranických delegátů s podporou vládního návrhu souhlasila. Řada straníků však upozorňovala, že vládní plán není dostatečně rychlý. Německo v březnu vyřadilo na tři měsíce z provozu sedm jaderných reaktorů postavených před rokem 1980 v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima. Později německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.

Premiér Petr Nečas začátkem měsíce uvedl, že odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší podle předběžných odhadů české vlády po roce 2022 cenu elektřiny v Česku o 30 procent. To by ale nastalo jen v případě, že by Česká republika na krok Německa nijak nereagovala, například zvýšením energetických kapacit dostavbou Jaderné elektrárny Temelín.