Nigérie koupí česká letadla, budou chránit hranici před Boko Haram

Výroba L-410 v Kunovicích

Výroba L-410 v Kunovicích Zdroj: Euro Martin Pinkas

L 410 z Aircraftu Industries
L 410 z Aircraftu Industries
L 410 z Aircraftu Industries
Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries
Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries
9
Fotogalerie
Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries získá další zajímavou zakázku. Nigérie chce od něj koupit tři nové stroje L 410 se speciální výbavou pro ochranu hranic. Nigerijský imigrační úřad, který má hlídání rozsáhlého pohraničí země na starosti, hodlá letouny použít mimo jiné i v boji proti teroristické organizaci Boko Haram, která operuje na severovýchodě země.

O nákupu českých letounů informovaly nigerijské zpravodajské weby a serveru E15.cz to potvrdil obchodní ředitel Aircraft Industries Miroslav Kožíšek. „Jednání s podporou naší ambasády a dalších českých úřadů trvala déle než rok. V současnosti už je obchod dohodnutý, teď se čeká, až nigerijská vláda vyčlení na nákup letadel peníze,“ vysvětlil.

Podle Kožíška je boj proti Boko Haram prioritou kabinetu, proto se nalezení financí očekává v nejbližší době. Prodej letounů před pár dny ještě v Nigérii dojednával velvyslanec Pavel Mikeš a zástupce velitele vzdušných sil české armády Jaromír Šebesta. Generál Šebesta tamnímu ministrovi vnitra vysvětloval dobré zkušenosti vojáků s L 410.

Nigerijský šéf vnitra Abba Moro po schůzce potvrdil zájem o koupi tří českých strojů. Podle něj vláda pořídí letadla v blízké době po schválení příslušnými orgány. „Podpoříme tím úsilí Nigerijské imigrační služby v boji proti trestné činnosti v pohraničí,“ citovala ministra nigerijská média.

Speciální radary i noční kamery

Letouny budou mít podle Kožíška zvláštní výbavu, jako jsou speciální radary, skenery či kamery pro noční vidění. „Výroba takto zařízených strojů trvá zhruba dva roky. Pokud kontrakt podepíšeme v prosinci, nebo v prvním čtvrtletí, mohli bychom první letadlo dodat do konce roku 2016,“ řekl Kožíšek.

Cenu zakázky, jejíž součástí je i výcvik posádek, nechtěl obchodní šéf před definitivním podpisem smlouvy komentovat. Podle expertů z oboru v minulosti Aircraft Industries prodal letadla na Slovensko a do Ruska za 3,1 milionu, respektive 3,5 milionu eur za kus, tedy v průměru 90 milionů korun. Jde ale jen o odhady, výrobci konkrétní ceny nezveřejňují, navíc záleží i na výbavě.

Letadla z Kunovic prorazily do jižní Asie
Dodávka pro Nigérii není jedinou zajímavou zakázkou Aircraftu Industries (bývalý Let Kunovice) s poslední doby. Firmě se totiž podařil průnik na perspektivní jihoasijský trh. Nepálský dopravce Goma Air nedávno odebral první stroj L 410 určený pro vnitrostátní linky a zároveň oznámil objednávku dalších dvou letadel. Tři L 410 firma příští rok dodá i bangladéšské armádě. Zakázka od Goma Air je navíc dobrou referencí v regionu, která českému výrobci otevírá dveře i k dalším nepálským a indickým aerolinkám. Na extrémně krátkých letištích v Himalájích je L 410 ceněn díky krátkému vzletu a přistání.

Boko Haram (česky: Západní učení je rouhání) je islamistická povstalecká skupina, operující na území severní Nigérie. Jejím cílem je z Nigérie vytvořit muslimský stát, založený na striktním výkladu práva šaría. Boko Haram je známá svými teroristickými útoky, které stály tisíce lidí životy. Proti ústřední vládě bohuje již od roku 2009

Skupina se letos v dubnu stala terčem mezinárodní kritiky, když přepadla dívčí školu ve městě Chibok. Dívky ve věku 15 až 18 let útočníci odvezli neznámo kam. Podle několika školaček, kterým se podařilo utéct, jsou unesené zneužívány jako služky i sexuální otrokyně. OSN v reakci na únos skupinu v květnu zařadila na oficiální seznam teroristických organizací, stejně jako to udělaly již dříve Spojené státy.

Rusové jsou nejpočetnějšími zahraničními vlastníky českých firem