Nissanu hrozí půlmiliardová pokuta za zamlčování bonusů bývalého šéfa

Carlos Ghosn

Carlos Ghosn Zdroj: Reuters

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn strávil dlouhé měsíce ve vazbě kvůli finančním deliktům.
Carlos Ghosn
Carlos Ghosn
Carlos Ghosn
Logo Nissan Renault
6
Fotogalerie

Japonská komise pro cenné papíry a burzy doporučila, aby finanční regulátor uložil automobilce Nissan Motor pokutu 2,4 miliardy jenů (509 milionů korun). Zdůvodňuje to zamlčováním vyplácených odměn bývalému šéfovi Nissanu Carlosi Ghosnovi, píší světové agentury.

Pokuta se vztahuje ke čtyřletému období do konce března 2018. Ghosn byl zatčen loni v listopadu kvůli podezření z finančních machinací. Podle úřadů podhodnotil své příjmy za téměř deset let o 9,1 miliardy jenů a přesunul na automobilku ztráty z osobních investic, které mu vznikly během finanční krize v roce 2008.

Na začátku letošního října automobilka jmenovala výkonným ředitelem dosavadního šéfa své čínské divize Makota Učidu (53). Ten při nástupu do funkce slíbil návrat k zisku a za klíčové považuje nastavení realistických cílů. Nissan se tak snaží jasně oddělit od éry Ghosnova vedení.

Agentura Reuters v červnu s odvoláním na své zdroje informovala, že Nissan dostane pokutu až čtyři miliardy jenů, která může být snížena zhruba na 2,4 miliardy jenů, pokud automobilka burzovní komisi dodá před zahájením vyšetřování požadovanou dokumentaci.