Zisk Renaultu se v pololetí propadl o polovinu, může za to i skandál bývalého šéfa

Renault

Renault Zdroj: profimedia.cz

Šéf Renaultu Jean-Dominique Senard
Carlos Ghosn
Výroba modelu Scenic v automobilce Renault
Výroba modelu Scenic v automobilce Renault
Výroba modelu Scenic v automobilce Renault
6
Fotogalerie

Francouzské automobilce Renault klesl za prvních šest měsíců letošního roku čistý zisk o více než polovinu na 970 milionů eur (24,8 miliardy korun). Hospodaření negativně ovlivnila slabá poptávka po autech a hluboký propad zisku jejího aliančního partnera, japonského Nissanu, v důsledku skandálu Carlose Ghosna. Nižší byly i příjmy a automobilka v prohlášení současně varovala, že příjmy mohou klesnout i za celý letošní rok.

Příjmy se za leden až červen snížily o 6,4 procenta na 28,05 miliardy eur. Příjmy automobilové divize klesly o 7,7 procenta. Důvodem byl hlavně slabší prodej ve Francii, ale také v Turecku a Argentině. Provozní zisk se snížil o 13,6 procenta na 1,654 miliardy eur.

„Vzhledem k poklesu poptávky skupina nyní očekává, že příjmy za rok 2019 se budou blížit loňskému roku,“ uvedl Renault. Opustil tak dřívější výhled, ve kterém slíbil, že příjmy bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů stoupnou.

Automobilový sektor zasáhl široký útlum, což přimělo některé firmy varovat před ziskem a zkomplikovalo problémy Renaultu a Nissanu. Obě automobilky se snaží obrátit stránku za obdobím Ghosna, bývalého šéfa jejich aliance, který nyní čeká na soud v Japonsku kvůli finančním machinacím. Ghosn obvinění popírá.

Zisk Renaultu výrazně zasáhl pokles zisku jeho aliančního partnera, ve kterém má podíl 43,4 procenta. Nissan po propadu zisku, ze kterého obviňuje Ghosna a jeho styl vedení, ruší po celém světě 12 500 pracovních míst, napsala agentura Reuters.